Международен ден на червилата: отбелязва този любим на много дами козметичен продукт

Днес отбелязваме International Lipstick Day и заедно с това си припомняме колко много са се променили козметичните процедури, както и огромното значение на червилото за жените през годините.

Meždunaroden den na červilata: otbeljazva tozi ljubim na mnogo dami kozmetičen produkt

История на червилото

Разкрасяването на устните с ярки цветове започва много преди появата на модерните гримове, които всяка от нас носи в дамската си чанта.

Историята на червилото датира още от времето на древната шумерска цивилизация, когато боите за разкрасяване на устните са получавани от стрити на прах скъпоценни камъни и листенца от ярки цветя, докато пък при древните египтяни основните суровини за направата на червило са смачкани буболечки, смола и цветен екстракт. По-късни цивилизации са използвали и глина, морски водорасли, горски плодове, някои минерали и дори пчелен восък. Можеш ли дори да си представиш някоя от тези съставки на устните си? 

През Средновековието дори и църквата се противопоставя на разпространението на този неустоим за жените козметичен продукт, а тези от тях, които са го ползвали са били обявявани за вещици и наказвани. Но точно както жените не са позволили да бъдат ограничавани в своите решения и права, така и този мрачен период завършва, благодарение на една могъща жена, кралицата на Англия, Елизабет I, която допринася за повторния възход на червилото.

Meždunaroden den na červilata otbeljazva tozi ljubim na mnogo dami kozmetičen produkt

Червилото достига нови висини

Новата епоха е започнала! Жените са имали свободата да разкрасяват устните си, да подчертават усмивките си и да говорят с увереност.

Скоро след това, червилото спечелва на своя страна и известни личности, които пренасят интереса си към него по целия свят. Червеното червило, като символ на женственост, изтънченост и лукс, става особено популярно сред дамите.

Както и сама можеш да се убедиш, в тези бързопроменящи се времена червилото бързо се популяризира, преодолява всички застарели възгледи и дори се превръща в символ не само на женската красота, но и равноправност между половете. Наред с еманципацията на жените, от този момент нататък влиянието на червилото само се увеличава. Този някога противоречив и забраняван козметичен продукт бързо се превръща в неделима част от аутфита на работещите дами, а особено на служителките в авиокомпаниите.

Meždunaroden den na červilata: otbeljazva tozi ljubim na mnogo dami kozmetičen produkt

Днешната формула на червилото

Някога формулите за червило са били недълготрайни и често е трябвало устните да се намазват, за да не се изгуби ефектът. Освен това червилата лесно са се размазвали и са слепвали устните, оставяйки ситни бучки.

В днешно време технологиите за създаване на червила са все по-модерни и иновативни, и освен с  мат и блестящи формули, червилата могат да бъдат стабилни през целия ден, да не се размазват или лепят. Най-иновативни са технологиите в областта на течните мат червила. Пазарът е пълен с течни червила в най-различни нюанси, включени в огромен брой модни тенденции.

От много време насам червилото не е просто средство за разкрасяване, а и начин да се манифестираш пред света. Червеното вече не е единственият цвят, които символизира смелост, непокорство и силен характер. Цветовете на червилата са все по-интензивни и разнообразни, мат формулите са по-дълготрайни и запомнящи се, а някои червила на Maybelline New York имат чак и апликатор във формата на стрела, който ти гарантира отлична прецизност при нанасянето.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Отбележи и ти International Lipstick Day и се поглези!

Марката Maybelline New York подготви специална изненада за отбелязването на този ден и ще те зарадва с цели 40% отстъпка на всички червила, които поръчаш единствено през сайта на дрогерия Store.bg. Затова не се чуди нито миг, а побързай и само с един клик се сдобий с някой от продуктите под текста.

Meždunaroden den na červilata: otbeljazva tozi ljubim na mnogo dami kozmetičen produkt

С какъв цвят червило изразяваш характера си? Пиши ни в коментарите!

За този външен вид препоръчваме

 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon-Seek Adventure

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Sensational Made For All Red For Me 382

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Romantic

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion 130

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Hydra Extreme Black Cherry

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Drama Intense Velvet Lip Pencil

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Sensational Midnight

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Sensational Vivid Matte Nude Thrill

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грим , червено червило , официален грим, червило, гланц за устни , устни, мат, тенденция, дневен грим , лято, молив за устни, Maybelline New York

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Как да изберем гримове за светъл тен

Някога светлият тен е бил черта на аристокрацията и е бил знак за изтънченост, а момичетата, които не са имали светла кожа, са се опитвали всячески да...