Карл Лагерфелд – модна икона: свободата като връх на лукса

Роден е 1933 година в Хамбург под името Карл Ото Лагерфелд. Въпреки че е от богат и уважаван род, той нерядко крие както произхода, така и възрастта си. Емигрира в Париж още като младеж, а веднага щом модната индустрия вижда скиците на вълнените палта по негов дизайн, главозамайващото му издигане в люлката на висшата мода вече не може да бъде спряно!

Кариерата на Лагерфелд е белязана от работата му в три големи модни къщи. Той увековечава марки, над които е надвиснала опасността да останат в историята като остарели и скучни. Малко пайети и модерни кройки са причината дрехите му от туид да бъдат най-търсените по цял свят до ден днешен.

 

Висша мода на улицата

Карл Лагерфелг има заслугата за това, че поп културата намери своето място в модата. Широките дънки и тежкият грим предизвикат пълен шок за обществеността и модните критици в Париж, когато с тях се разхождат легендарните модели Кейт Мос, Карла Бруни и Наоми Кембъл.

Благодарение на Лагерфелд висшата мода излиза на улицата. Той разширява границите и изпреварва времето си, социално ангажиран е, а творенията му ясно пренасят посланието за променящия се климат и модерния феминизъм….

 

Разходка по китайската стена

Когато западните дизайнери се втурват на изток, Карл е начело. Години наред той планира, а след това и организира модно ревю на Китайската стена на стойност над 10 милиона долара - 88 модела (число, което в Китай се свързва с просперитета), много червени артикули (за късмет) и, разбира се, китайски модели - гледка, която любителите на модата запомнят завинаги!

Книгите като важен аспект от живота на модната икона

Карл Лагерфелд обожава книгите и има лична колекция от над 300 000 заглавия. Книгите са изключително важна част от живота на известния дизайнер, защото те са източникът на това,от което Карл най-много се интересува - знанието. „Има само едно нещо, което наистина ме интересува, а това е знанието - не за пред хората, за разговори или дискусия. Никога не дискутирам“, обяснява дизайнерът. Затова не е изненадващ фактът, че Карл заснема кампаниите за своите творения именно в личната си библиотека, специфична по това, че книгите са подредени хоризонтално. Както той сам казва, причината за това е практичност - заглавието се чете по-лесно, когато книгата е поставена хоризонтално, а не вертикално.

Незабравима визия

Както вероятно знаеш, Карл Лагерфелд винаги е бил верен на себе си и не  променя своя характерен стил на обличане! От 1976 г. до смъртта си той носи същата прическа „Помпадур“, бели ризи с висока яка, черни сака, вратовръзки, черни ботуши, слънчеви очила, ръкавици без пръсти и блестящи брошки.

 

За себе си казва

Освен че се смята за учтив към хората, с които работи, той отбелязва, че това не е често срещано явление в света на модата. Той вижда своите сътрудници като семейство и мнозина прекарали целия си трудов живот в работа само за него.

Той е против това дизайнерите да поставят имената си до името на марката. „Ако колекцията е добра, хората ще знаят кой е дизайнерът. А ако не е добра? Може би е по-добре да не знаят.“

За него свободата винаги е била върхът на лукса. Той е перфекционист, но не обича размотаването.

Има навика да цитира знаменитата Били Холидей: „Толкова е лесно да се запомни, а толкова трудно да се забрави“. За разлика от нея, признава Лагерфелд, той трудно запомня, а лесно забравя.

Цитати и модни правила на Карл Легерфелд

- Всички ние сме малко Карл.

- Слънчевите очила са като сенки за очи, с тях всичко изглежда хубаво.

- Елегантността е начин на живот. Начин на движение.

- Задръж най-доброто, забрави останалото.

- Ако искаш да изглеждаш съвършено, а имаш само обикновени, скромни дрехи, фокусирай се на грима и прическата! Те трябва да бъдат безупречни, защото така ще оставиш много по-добро впечатление, отколкото ако си облечена в скъпи дрехи.

- Не можеш да фалшифицираш шика, но можеш да бъдеш шик докато носиш фалшива козина!

- Мисли розово, но не го носи.

- Черното, точно както и бялото, е най-добрият цвят. И двата изглеждат невероятно в комбинация с друг цвят, например червено.

- Анцуговото долнище е знак, че си се предал. Ако ежедневно носиш анцуг и сам знаеш, че си започнал да губиш контрол над живота си.

 

Винаги различен

Карл Лагерфелд винаги е гледал само към бъдещето и отказва да мисли за миналото. Затова прекарва времето си с млади хора и посещава партита. Много обича да излиза с Кай Гербер, дъщерята на Синди Крауфорд, с която стартира съвместна колекция миналата година. Този легендарен дизайнер оставя незаличим отпечатък в модния свят и всичко, което е създал остава синоним за стил.

Прочети повече за: Готова ли си за течно червило с аромат на френски макарони?

Свързани теми: известни , тенденция, стил , мода , Карл Лагерфелд

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Kiehl’s представя иновация за хидратация без мазен блясък

Интензивната хидратация и немазният матов финиш до скоро не бяха добра комбинация, но марката на Kiehl’s се погрижи да се превърнат в перфектно съчета...