Черният лебед Грация, красота и митове – всичко това върви с престижното название примабалерина

 

 

Какво е да си примабалерина и как една такава се справя с живота и клишетата? На тези въпроси  отговори Марта Петкова. „Репетирам по много време на ден. Има по-леки и по-тежки периоди, разбира се, но напоследък, тъй като репетирам две заглавия едно временно („Дамата с камелиите“ и „Лебедово езеро“), съм в залата по цял ден - от 9 ч. сутринта до 20 ч. вечерта. Имам и по-свободни периоди, но като цяло денят ми преминава в залата.“

Както всички знаем балерините трбва да подържат перфектанта си форма и Марта не остава по-назад. Тя внимава изключително много за тялото си, не само по отношение на хранителния си режим, но и по отношение на движението. Например, зимата, когато е заледено, примабалерината преценява всяка своя стъпка, защото дори леко изкълчване може да и коства кариерата. Пред обичаното женско издание Марта споделя: „ Храня се малко, от умората в залата най-често не ми е до храна. По едно време имахме стол в театъра, сега вече не. Ям предимно вечер, гледам да ям повече месо, така са ни учили от малки - месото дава сила, може и да е по-сурово. През деня обаче, ако ям, ми тежи, затова чакам да свършим репетиции и вечерям у дома.

 

Често просто бисквити, солети, колкото да хапна нещо.“ Като всяка красива жена, която се занимава с толкова интригуваща професия, примабелерината трябва да разбива митове загнездили се в умовете на хората. „Налага ми се да опровергавам мита за диетитя. Не, не пазим диети. Ако дойдеш на коктейл на балета, ще видиш как храната изчезва буквално за секунди. Алкохол също пием, но като се съберем вечер, в компания. Вторият мит е, че мъжете балетисти са хомосексуални – няма нито един такъв в операта. Имаме около 25 мъже, изключителни кавалери, грижовни, с невероятно отношение към жените, което се възпитава от деца.“, споделя Марта Петкова.

Фотография: Ивомир Пешев

 

Свързани теми: известни , стил

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Нов посланик на YSL грим - Зои Кравиц

Една изгряваща звезда, от секундата, в която се появява на екрана, погледите са върху нея...