Защо е важно да се ползват продукти с подходящо pH

Четейки статии за грижа за кожата, със сигурност си попадала на добре познатата комбинация от думи - pH стойност на кожата, която се споменава винаги, когато се дава подробно обяснение на кожните проблеми, независимо от това дали тя е проблемна, мазна и склонна към пъпки, или пък става дума за нормална кожа, чието pH трябва да се запази, или дори когато се изброяват характеристиките на някой продукт за почистване на лицето. Но някога задавала ли си си въпроса защо съкращението pH толкова често се споменава и какво представлява то, както и какво точно е pH стойността на кожата?

 

pH стойност – значение

Съкращението pH възниква от латинския израз potentia hydrogenii, и представлява скала, с която се измерва киселинността и алкалността на някой разтвор, или с други думи концентрацията на водородни йони в разтвора.

Самата скала е от 0 до 14, като 0 означава най-кисела среда, 7 неутрална, а 14 – най-алкална. Следователно pH ни позволява да диференцираме киселини и основи и да ги групираме според киселинността им.

 

pH стойност на кожата и значението ѝ

Всичко, което съдържа вода, има рН стойност, като това се отнася и за кожата ти, тъй като самата повърхност на кожата съдържа вода. С помощта на специални измервания на киселинни вещества, намиращи се в потта, себума и роговите клетки, се доказа, че оптималното pH на кожата е 5,5 pH. А какво всъщност значи това?

Стойност на pH 5,5 е оптимална среда за развитието на естествената микрофлора на кожата, но също така представлява и защитен слой на кожата, така наречена киселинна мантия, чиято основна роля е да отблъсква вредните микроорганизми и отрицателните влияния на околната среда.

Ако pH на кожата ти е оптималното 5,5 , то тогава тя ще бъде защитена от инфекции, дразнене, изсушаване и алергии, а също така ще се регенерира с максимални темпове. Оптималното pH на кожата също влияе върху разграждането на потта, която, както и сама знаеш, ако се задържа твърде дълго по кожата, може да причини неприятни миризми.

Както виждаш значението на оптималното pH на кожата в никакъв случай не е пренебрежимо, така че е много важно да се научиш как да поддържаш оптималното pH на кожата.

 

Защо pH на кожата отслабва

Този pH предпазен слой на кожата може да отслабне, ако ползваш препарати с по-високо pH от нормалното за кожата, или препарати с pH стойност 7. В случай, че не знаеш, сапунът също може да повреди предпазния слой на кожата ти, тъй като сапунената вода има pH стойност от 8 до 12, и затова е препоръчително да почистваш лицето си с препарати, които имат pH близко до това на кожата ти.

pH на кожата може да се повлияе в посока намаляване и от определени вещества, като например: сода бикарбонат, ябълков оцет и лимон, но и от замърсители, патогени, детергенти, препарати за почистване, както и „твърдата вода“ от чешмата, типична за нашите ширини.

 

Как да поддържаш оптимално pH  на кожата

За да поддържаш оптимално pH на кожата, трябва да се обърнеш внимание на това какви продукти за грижа използваш. Не използвай продукти, които имат твърде ниска или твърде висока стойност на рН, защото това може да доведе до появата на пърхот и промени в пигментацията, както и да я изсушат, предразположат към кожни заболявания, омазняване и мехури. Най-добре е да избереш продукти, които отговарят на pH на кожата ти, особено ако тя е чувствителна.

По тази причина за премахване на грим и други нечистотии от лицето ти препоръчваме да пробваш MIXA мицеларна вода с физиологичен pH 5,5 разтвор, защото това е точното pH на кожата. Освен това нейната формула е създадена с помощта на дерматолози, така че да не нарушава естествената бариера на кожата, т.е. оптималната ѝ pH стойност.

 

На пазара можеш да откриеш подходящата мицеларна вода за твоя тип кожа, обогатена със специални активни съставки, като вариантите са:

1. Мицеларна вода Optimal-Tolerance за нормална и чувствителна кожа срещу раздразнение – обогатена с пантенол

2. Мицеларна вода Anti-Imperfection за проблемна кожа срещу несъвършенства – обогатена с прочистващ цинк

3. Мицеларна вода Anti-Dryness за суха кожа срещу изсушаване на кожата – обогатена с хидратиращ глицерин

4. Мицеларна вода Anti-Redness (anti-irritation) за склонна към зачервяване и раздразнение кожа – обогатена с успокояващ алантоин

Сега вече като знаеш колко е важна pH стойността на кожата, за да изглеждаш здраво и красиво, ние се надяваме, че ще обърнеш повече внимание на съдържанието на продуктите, които ползваш за грижа за кожата.

Повече за: Наръчник на мама: козметика за бебе

За този външен вид препоръчваме

  • Mixa Micellar Water Anti-Dryness

    Поръчайте веднага
  • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

    Поръчайте веднага
  • Mixa Micellar Water Optimal Tolerance

    Поръчайте веднага
  • Mixa Micellar Water Anti-Imperfection

Свързани теми: грижа, Грижа за лицето, Mixa

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Пет стъпки до безупречна визия за Деня на жената

Посвещаваме този текст на Деня на жената и ти даваме съвети как да забсияеш както през този ден, така и през всички останали...