Топ 5 трика за грижа за мазна кожа

Мазната кожа е лесно забележима и склонна към появата на пъпки, комедони, пигментни петна и други кожни проблеми. Мазната кожа има неугледен, дори неприпятен вид и изглежда лъскава особено в областта на челото, носа и брадичката. Ако имаш мазна кожа, то би трябвало да знаеш как правилно да се грижиш за нея.

Top 5 trika za griža za mazna koža

Кои са причините за мазната кожа?

Мазната кожа се проявява вследствие на излишното количество себум който се отделя от мастните жлези. Отделянето на себум е естествен билогичен процес и най-често е генетично предопределено. Повишеното производство на себум в повечето случаи може да се дължи на хормонални колебания, нездравословно хранене и неподходяща грижа за кожата.

Грижа за мазна кожа

1. Използвай само подходящи почистващи продукти

Почистването на мазна кожа изисква особено внимание. Така както не всички фон дьо тени са подходящи за всеки тип кожа, така има и различни продукти за почистване за всеки тип кожа.  Преди да закупиш определен продукт, убеди се че той е формулиран специално за почистване на мазна и проблемна кожа. Избягвай средства които съдържат твърде агресивни и дразнещи кожата съставки. Дерматолозите препоръчват да се използват мицеларна вода или мляко за почистване, отмиващо се с вода.

Top 5 trika za griža za mazna koža

2. Колко често да миеш лицето си ако имаш мазна кожа?

Хигиената на кожата склонна към омазняване е от изключителна важност. Ако смяташ че честото миене на лицето ще ти помогне да се отървеш от излишното количество себум, грешиш! По този начин ще скриеш нежеланото лъщене на кожата, но това е временен ефект. Твърде честото премахване на излишния себум може да влоши проблема и да накара кожата да произвежда повече мазнина. Почиствай кожата деликатно вечерта.

Top 5 trika za griža za mazna koža

3. И мазната кожа трябва да се хидратира

Повечето хора смятат че мазната кожа няма нужда от хидратация и подминават нанасяенто на хидратиращ крем. Това е една от най-често повтаряните грешки. Мазната кожа понякога започва да се лющи по повърхността което води до появата на дерматит. Затова, от ключово значение е използването на хидратиращ крем за мазна кожа, с матиращ ефект за да предотвратиш нежеланото лъщене на кожата.

Top 5 trika za griža za mazna koža

4. Използвай гримове за мазна кожа

Макар че честото гримиране не е препоръчително за този тип кожа, ако решиш да се гримнираш съветваме ти да използваш фон дьо тен за мазна кожа. За теб са подходящи фон дьо тени които осигуряват дълготраен матиращ ефект и оставят кожата мека и кадифено гладка. Тъй като разширените пори са белег на мазната кожа, избягвай употребата на компактна пудра. Тя запушава допълнително порите което води до появата на пъпки и комедони.

Top 5 trika za griža za mazna koža

5. Цинкът се грижи за мазната кожа

Цинкът играе важна роля за здравето на човешкото тяло. Този елемент стимулира имунната система както и по-бързото заздравяване на рани.

Знаеш ли че, цинкът е сред най-често срещаните минерални съставки в продуктите за грижа за кожата?

Цинкът намалява бактериите, които предизвикват появата на акне и преодтвратява възпалителните процеси по кожата. Също така той има способността да нормализира кожата на клетъчно ниво и редуцира броя на отворените и затворените комедони. Цинкът премахва излишния себум и свива порите. За да се възполваш от предимствата му, съветваме ти да използваш продукти за грижа богати на цинк.   

Top 5 trika za griža za mazna koža

Надяваме се че нашите съвети ще ти бъдат от изключителна полза, и че ще ти помогнат в борбата с мазната кожа.

Повече за: Подготовка за зимата: грижа за кожата

За този външен вид препоръчваме

  • La Roche-Posay Serozinc

    Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, лице

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Коментари ( 0 )

Регистрирайте се, за да оставите коментар

Регистрирайте се

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Представяме гамата Garnier BIO

Тази есен Garnier лансира гама сертифицирани органични продукти за грижа за кожата, според най-високите стандарти на индустрията...