Тайните на кожата ти: 10 факта за микробиома

Чувала ли си някога за кожен микробиом? Дори и да си запозната с това понятие, сега е време да научиш повече за кожата си, защото само по този начин ще се грижиш по-добре за здравето и. Микробиомът представлява съвкупност от голям брой бактерии и микроорганизми, населяващи човешкото тяло. Установено е че всеки квадратен сантиметър от кожата ни е колонизиран от от около един милиард микроорганизми. Това означава, че грижейки се за кожата си същевременно се грижиш и за бактериалната екосистема. Представяме ти 10 факта за микробиома, които задължително трябва да знаеш.

mikrobiom

1. Всеки микробиом е уникален

Всеки човешки микробиом е уникален, точно както пръстовия отпечатък. Но за разлика от отпечатъците, многобройни фактори както възраст, пол, условия на живот въздействат върху микробиома.

2. Теглото на микробиома

Общото тегло на микробиома е от 1.3 до 2.2кг. Според проучванията, микробиомът е отговорен за наднорменото тегло и затлъстяването.

3. Свеобразна  екосистема

Твоето тяло е уникална екосистема, от която всяка част има различен микробиомен профил. Така например, някои области на кожата имат по-висока температура и влажност и там обитават микроорганизми предпочитащи влажни условия.

4. Микробиомът влияе върху живота

Колкот и странно да звучи, учените ежедневно откриват нови факти за влиянието на микробиома върху живота на хората. Например, повишен ниво на Toxoplasma Gondii има способността да влияе на настроението ни, и ни кара да се чувстваме щастливи и самоуверени.

5. Нарушен баланс

Изследванията потвърждават че хората с нарушен баланс в микробиома са по-склонни да развият акне, розацея и други кожни заболявания.

6. Микробиомът властва над тялото ни

Броят на микробиомите надвишава общия брой човешки клетки в съотношение 1:10, което означава че микробиомът е владетел и господар на тялото ни.

7. Някои бактерии успокояват кожата

Определени бактерии причиняват възпалителни процеси на кожата, докато други имат успокояващо дейтвие. Учените твърдят че някои бактерии стимулират секрецията на Interleukin 10, успокояващ възпалителните процеси.

8. Повече микроорганизми отколкото звезди

Кожата ни е дом за милиарди бактерии. Всъщност, кожата има десет пъти повече микроорганизми отколкото звезди в галактиката.

9. Микробиомът контролира организъма

Освен че влияе върху състоянието на кожата, състоянието на микробиома е определящо и за храносмелянето ни, имунната ни система и хормоналния ни баланс.

10. Микробиомът е борец

Бактериите обитаващи на кожата ни непрекъснато се борят с агресори, предизвикващи ателтично стъпало и останали инфекции.   

Научете повече за: Мицеларна вода – помощ за чувствителната кожа

 

За този външен вид препоръчваме

  • La Roche-Posay Toleriane Ultra

    Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Най-доброто от TikTok: 9 beauty продукта, които с основание са вирални!

Това са 9 beauty продукта от ТикТок, които си заслужават вниманието ти. ...