Съветите на дерматолозите: Правилна грижа за кожата по време на пандемия

 През пандемията свикнахме не само с новостите във ежедневието си, но и с промените в хигиенните си навици, от засилените мерки за дезинфекция, до носенето на маски и ръкавици. Всичко това обаче неминуемо има ефект върху кожата ни. Затова ти споделяме какво научихме от дерматолозите, относно правилната грижа за кожата и кои превантивни мерки се препоръчват през този период.

Съветите на дерматолозите: Правилна грижа за кожата по време на пандемия

Грижа за кожата на ръцете по време на пандемия

Ако досега кожата на ръцете ти не е страдала от изсъхване, лющене и усещане на стягане, това може би се е променило, в следствие от спазването на адекватните предпазни марки по време на пандемията.

Честото и правилно миене на ръцете, траещо най-малко 20 секунди и употребата на алкохолни и други препарати, са главната причина за това ръцете ни да са по-сухи, грапави, лющещи се, а понякога дори и сърбящи и болезнени. Освен това е възможно и кожата да не бъде раздразнена само непосредствено след употребата на дезинфектанти, зачервяването и лющенето да не минават без лекарства, както е при контактната екзема.

Съветите на специалистите

Специалистите съветват в домашни условия да се придържаме към само някои превантивни мерки, за да предотвратим изсушаването на кожата.

На първо място е честата употреба на възстановителни кремове на основата на пантенол, алантоин и други регенериращи и успокояващи съставки. Затова е важно при избирането на крем да прочетем съдържание и да проверим за парафин, глицерин, протеин от овесено мляко и cold cream.

Съветите на дерматолозите: Правилна грижа за кожата по време на пандемия

Също така е важно и правилното бърсане на ръцете след измиване, защото това трябва да се прави единствено с потупване с кърпа, а не с агресивно търкане. Не забравяй, че преди нанасяне на крем и препарат за дезинфекция или слагане на ръкавици, ръцете трябва да бъдат изцяло сухи!

Грижа за кожата на лицето по време на пандемия

Реакцията и раздразнението на кожата при употреба на защитни маски и в следствие от дълъг престой в затворено помещение, се изразява в поява на леко зачервяване или влошаване на вече налични проблеми по кожата на лицето – акне, розацея и себореен дерматит.

 

Съветите на специалистите

Всяка промяна на ежедневните навици води до учестено докосване на лицето или маската с ръце, което трябва да се избягва. Затова е важно да поддържаш обичайните нива на хидратация на лицето с помощта на хидратиращи кремове, но и да не прекаляваш. Не се препоръчва употребата на твърде мазни кремове на склонна към акне кожа, за да не се влоши състоянието ѝ още повече, нито нанасянето на обогатени с нови и непознати съставки кремове върху чувствителна кожа, защото само можеш да намалиш поносимостта на кожата към защитната маска.

Не забравяй да измиваш лицето си, когато се връщаш вкъщи след излизане. Препоръчва се да се прави с лек гел за почистване на кожата, както и да го изсушиш с леки потупвания с кърпа.

Ако вече на лицето си имаш зачервявания и усещане на боцкане след измиване, правилната грижа е ползване на крем от категорията „cica”. Те запазват и възстановяват защитния слой на кожата и можеш да ги ползваш поне веднъж дневно през следващите 3-7 дни.

За кои промени на кожата трябва да се потърсиш доктор?

Ако имаш неизчезващо зачервяване на кожата на дланите, придружено от напуквания или зачервяване с вид на печат на лицето и тялото, трябва да потърсиш дерматолог. Също така при обриви на точки по тялото с повишена телесна температура трябва незабавно да потърсиш професионална помощ.

Ako se desi da imaš bilo kakvo neprolazno stanje crvenila kože šaka sa prskotinama ili pečatasto crvenilo lica i tela, potrebno je da kontaktiraš dermatologa. S druge strane, koprivnjača i tačkasti osipi na telu uz povišenu telesnu temperaturu zahtevaju neodložnu konsultaciju lekara.

Прочети повече за: Съвети за възстановяване на уморена и бледа кожа

За този външен вид препоръчваме

 • Mixa Intensive Care Dry Skin

  Поръчайте веднага
 • Mixa Cica-Cream

  Поръчайте веднага
 • Mixa Cold Cream

  Поръчайте веднага
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, грижа за кожата, Грижа за лицето, Дневен крем за лице, Нощна грижа за кожата, Mixa, Съвети на дерматолога, Грижи по време на пандемия, Anti Imperfection

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

„Грим без грим“ визия в 6 прости стъпки

Един от най-предпочитаните начини за гримиране през лятото е визията „грим без грим“. Не позволявай обаче името на тази тенденция да те отведе в грешн...