Разбиваме митове за ретинола

През последните няколко години ретинолът се превърна в много популярна съставка за грижа за кожата. Освен това в света на красотата ретинолът се счита за синоним на anti-aging. Тъй като са правени много изследвания и са написани безброй страници за тази активна съставка за грижа за кожата, естествено е, че има както огромно количество информация, така и много дезинформация за действието и характеристиките му.

Вероятно вече си чувала поне един мит за ретинола, но не си знаела, че е точно това - мит. Решихме да споделим с теб мненията на сертифицирани дерматолози за тази мощна активна съставка, която действа срещу признаците на стареене. Нека заедно и веднъж завинаги да разбием всички значими митове за ретинола.

Мит#1: Ретинолът е твърде агресивен за грижа за кожата

Когато тепърва започваш да използваш ретинол трябва да знаеш, че е абсолютно нормално да усетиш парене или да забележиш признаци на зачервяване или сухота по кожата. Това обаче не означава, че ретинолът е твърде „агресивен и груб“ за кожата ти. Имай предвид, че ретинолът е мощна съставка и че периодът на аклиматизация е от решаващо значение. Ето защо е много важно постепенно да го въвеждаш в рутината си и да позволиш на кожата да свикне с действието му.

Разбиваме митове за ретинола„Ретинолът е най -добре изследваната съставка, предназначена за облекчаване на изразителността и видимостта на фините линии и бръчки“, твърдят дерматолози. „И да, може да бъде предизвика раздразнение през първите две до четири седмици. Ако имате чувствителна кожа, придържайте се към по-леката версия в продукти, предназначени за хора с чувствителна кожа. Като алтернатива можете да смесите вашия ретинолов серум с хидратиращ крем, за да разредите концентрацията.

Мит #2: Производните на ретинола и чистият ретинол имат еднакъв ефект

Чистият ретинол и неговите производни не са напълно еднакви и нямат същия ефект. Вярно е, че те често се използват за решаване на същите проблеми, но чистите ретинолови съставки действат по-бързо върху кожата, отколкото дериватите. Причината за това е фактът, че чистият ретинол няма други добавки, докато производни му обикновено съдържат други компоненти и добавки. Според дерматолози, производните на ретинола обикновено не са толкова силни. Това означава, че когато избираш продукт на ретинолова основа, трябва да се увериш, че той съдържа чист ретинол, а не негови производни.

Разбиваме митове за ретинолаМит #3: Ретинолът постоянно изсушава кожата

Дерматолозите твърдят, че е възможно да се забележат признаци на суха кожа през първите две до четири седмици на употреба на ретинол, но и че след този първоначален период състоянието на кожата ти трябва да се подобри.

Това, което може да помогне за допълнително хидратиране на кожата ти, е да нанесеш подходящ хидратиращ крем след серума на ретинолова основа. Хората със суха могат и да въведат ретинолов крем в рутината си, което също помага за борбата с бръчките, като същевременно подхранва кожата.

Мит #4: Не можеш да ползваш ретинол всеки ден

Вярно е, че продуктите на ретинолова основа трябва да се използват през нощта, но ретинолът определено може да се използва всеки ден. Дерматолозите потвърждават това, твърдейки:

Докато се приспособявате към употребата на ретинол, често препоръчваме да го прилагате през нощта. Въпреки това, след първите месец или два, можете да го използвате всеки ден, стига кожата ви да може да го понесе.”

 Това означава, че трябва да „слушаш“ кожата си и да адаптираш рутината си към нейните нужди.

Мит #5: Ретинолът е единствено “anti-aging” съставка

Разбиваме митове за ретинола

Донякъде е вярно че, ретинолът наистина е мощен anti-aging съюзник, но по-малко известни са другите полезни свойства, които има за кожата. Според експертите в областта на дерматологията ретинолът е multitasker. Премахва тъмните петна и изравнява тена, а също така е отговорен за подобряване на тонуса на кожата. Освен това той стимулира производството на колаген, което води до значително по-малко изразени малки бръчки и други признаци на стареене.

Мит #6: Ретинол = химически пилинг

Често се прави паралел между ретинол и алфа хидрокси киселина, конкретно, че ретинолът е незаменимо вещество за химически пилинг на кожата. Макар и сходни, действието на ретинола и алфа хидрокси киселина не са абсолютно еднакви. Ретинолът е отговорен за укрепването на кожната бариера и нейните функции, както и за предотвратяване на загубата на вода и колаген в кожата. От друга страна, алфа хидрокси киселината е вещество, желателно за пилинг на кожата, който се препоръчва няколко пъти седмично за отстраняване на мъртвите клетки и излишния себум от повърхностния слой на кожата и от порите.

Нашата препоръка за продукт на ретинолова основа

И накрая, искаме да споделим с теб любимия ни продукт на ретинолова основа, чудесен за вечерна anti-aging  рутина против стареене - L’Oréal Paris Revitalift Laser Night Serum с цели 0,2% чист ретинол.

С цели 3 пъти повече чист ретинол*, Revitalift Laser Night Serum е интензивно anti-aging средство, което видимо коригира признаците на стареене и дори дълбоките бръчки. С течение на времето и при редовна употреба намалява бръчките при цели 100% от жените**. Ако го ползваш адекватно, този мощен серум ще пречисти структурата на кожата ти и ще я направи по-ярка и сияйна. Не забравяй да нанасяш нощен крем върху кожата на лицето си, след като използваш серума, а на следващата сутрин и SPF защита.

Надяваме се с тази статия успешно да сме разбили митовете за ретинола и да разясним значението му за грижата за кожата! Смятаме, че кожата ти го заслужава, а ти?

*В сравнение с предишната формула на L’Oréal Paris formulom.

**Клиничен тест на 49 жени: клинична оценка на бръчките на лицето след 4 месеца.

Прочети още: Кои нюанси избираш за есен ’21?

За този външен вид препоръчваме

  • L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum

    Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, лице, Loreal Paris, грижа за кожата, Грижа за лицето, Нощна грижа за кожата, серум за лице, Loreal Paris

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Тези прически ще бележат пролетта

Спокойната атмосфера, която хубавото време носи ни вдъхновява да се обърнем към семплите, но шик прически...