Попитахте за маскне: дерматологът на Mixa д-р Маркович отговаря

Популярното събирателно название за всички кожни проблеми, с които се сблъскваме поради носенето на защитна маска, независимо от възрастта и типа на кожата, е маскне.

 

Топлият и влажен въздух под защитна маска е перфектната среда за поява на раздразнение, акне и пъпки, за което свидетелстват много потърпевши. Всички ние обаче трябва да се адаптираме към това, защото мерките за носене на маска трябва да се спазват.

Маскне: възникват все повече въпроси за него

Тъй като все повече хора се оплакват от този проблем и търсят решение за него, ние зададохме някои от най-често срещаните въпроси, свързани с маскнето на дерматолога на Mixa д-р Маркович. Вярваме, че ще ти бъдат от полза отговорите на лекар, който съветва и лекува над 150 пациенти седмично. Освен това тя е печелила редица национални и международни стипендии и награди в областта на лечението на проблемна кожа.

Въпрос: Как да смекчим възпаленото подкожно акне по брадичката и около устата?

Подкожното акне по брадичката или затворените комедони се появяват, когато се  смесят излишният себум и мъртвите кожни клетки и себумът остане затворен в порите. Те приличат на твърди бели или с цвят на кожата издутини, които не трябва да се изстискват, тъй като там порите са затворени и това може само да влоши ситуацията.

 

Те са често срещан проблем при младите жени и има няколко причини за появата им, сред които са хормонални проблеми, употреба на лекарства или комедогенни продукти в грижата за лицето, стрес, прекаляване с пилинга на, външно замърсяване, както и поради носенето на защитна маска, така че спадат към групата на маскнето.

Отговорът на дерматолога на Mixa д-р Маркович

Все повече млади жени се сблъскват със същия проблем, който е едно сравнително ново предизвикателство. Необходимо е да се предотврати образуването на маскне, като се използват матиращи продукти на основата на антибактериални и себорегулиращи съставки, като цинк и салицилова киселина, в комбинация със старателна хидратация с продукти на глицеринова основа. Ако вече прилагате някаква дерматологична терапия за подкожно акне, препоръчително е да продължите с нея.

Въпрос: Могат ли да се появят пъпки и зачервяване по лицето в следствие от носенето на защитна маска?

Точно като затворените комедони, пъпките и зачервяването по лицето спадат към маскнето. Причината за появата на пъпки е повишеното ниво на влага и топлина, а зачервяването е резултат на триенето между маската и кожата.

 

Отговор на дерматолога на Mixa д-р Маркович

Всички изброени кожни реакции могат да възникнат поради носенето на защитна маска, но те могат да бъдат намалени чрез редовно почистване на кожата след сваляне на маската. Най-добре е лицето да се почиства с гел за измиване на лице, който е некомедогенен и хипоалергене и не съдържа сапун и алкохол. С такива гелове мръсотията се отстранява лесно, без да се изсушава кожата.

Препоръчва се и хидратиране на кожата с продукти на глицеринова основа, обогатени с активни почистващи и матиращи съставки.

Въпрос: Как да се справим със смесена и мазна кожа на челото с пъпки при дете на 16 години?

Освен правилната рутина за проблемна кожа, важно е и спазването на подходящ хранителен режим без сладки и млечни продукти.

Отговор на дерматолога на Mixa д-р Маркович

Ако родителите не са имали тежки форми на акне с белези, достатъчно е детето да измива лицето си два пъти на ден (след училище и преди лягане) с гел за проблемна кожа и след това да ползва себорегулиращ лосион със салицилова киселина или цинк на челото си. Ако е необходимо, в случай че кожата е суха и стегната - препоръчително е да се нанеся крем като Mixa Anti-Imperfection. Ако рутината и въздържанието от сладкиши и мляко не е достатъчна, трябва да се започне локална дерматологична терапия.

Попитахте за маскне: дерматологът на Mixa д-р Маркович отговаря

Как да се грижим за суха кожа на лицето с мазна Т зона (чело и нос), видими пори и подкожни пъпки по челото?

Правилната и редовна грижа, съобразена с всички специфики на типа кожа, е ключът към сияен, здрав и младежки вид, но също така е важно да знаеш какви продукти да използваш за почистване и хидратиране на кожата.

Отговорът на дерматолога на Mixa д-р Маркович

Идеална първа стъпка за решаване на подобен вид кожни проблеми е някоя дерматологична процедура, след която обаче е задължителна употребата на некомедогенни кремове за хидратация на суха кожа. Измиването с гел за проблемна кожа със себорегулиращи свойства и употребата на съответния лосион ще помогнат за грижата за мазната Т зона (чело и нос) и ще допринесат за намаляване на видимостта на порите.  Към всичко това добави и нощна терапия с лекарство от групата на ретиноидите и имаш печеливша комбинация.

Попитахте за маскне: дерматологът на Mixa д-р Маркович отговаря

Продуктите от линията Anti-Imperfaction могат да ти помогнат да се справиш с проблемите, свързани с маскне, а можеш да поръчаш всеки от тях чрез клик на снимката му след текста.

Прочети повече за: Семеен крем: хидратира, успокоява и предпазва чувствителната кожа

За този външен вид препоръчваме

  • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  • Mixa Anti-Imperfaction Exfoliating Mask

  • Mixa Anti-Imperfaction Purifying Lotion

  • Mixa Anti-Imperfaction Moisturizing Cream

  • Mixa Anti-Imperfaction Micellar Water

  • Mixa Anti-Imperfection DD Tinted Protecting Care

Свързани теми: грижа, грижа за кожата, Грижа за лицето, Дневен крем за лице, Нощна грижа за кожата, Mixa, пилинг, маска за лице

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Най-добри кремове за грижа за ръцете през зимата

През зимата ръцете ни са изложени на студ, поради което са склонни към изсушаване и лющене, а освен това често са в контакт с вода и с с различни сапу...