Пилингът - всичко, което трябва да знаем за него

Ако някога сте се питали коя е правилната грижа за кожата, със сигурност сте се срещнали с най-различни твърдения за пилинга – от онези, че сухата кожа не понася този вид грижа, до тези че и хората с мазна кожа трябва да избягват пилинга поради възможна поява на пъпки. Решихме да разчупим табутата за пилинга и да обясним, защо заслужава да стане (и остане) неотменна част от вашата ежедневна грижа за кожата. Ако за пръв път се срещате с понятието „пилинг“, вижте всичко, което трябва да знаете за него:

Защо трябва да правите пилинг?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

При нормални условия, кожната тъкан се възобновява на всеки 28 дни, и в този процес мъртвите клетки се настаняват на повърхността и задушават здравата кожа отдолу. Това води до появата на черни точки (комедони), т.е.  до натрупване на себум и запушване на порите, при всички с мазна кожа, докато при сухата кожа се явява лющене.  Освен това, по този начин се намалява ефективността на кремовете или серумите които използвате.

Какво е механичен а какво химичен пилинг, и как се използват?

Механичният пилинг съдържа твърди абразивни частици, премахващи мъртвите клетки от повърхността на кожата. Тези частици могат да бъдат ситно смлени ядки или костилки, морска сол, захар. Захарта е сред най-желателните съставки, и три вида захари влизат в състава на L’Oreal Smooth Sugars пилингите. Придружени са със семки от киви и акаи прах, за максимален ефект. Механичният пилинг се нанася върху чиста и леко овлажнена кожа, като се втрива нежно с кръгови движения и накрая измива. За онези които предпочитат още по-силно спа удоволствие, винаги е решение маската с три вида глина и екстракт от червени водорасли, От друга страна, химичният пилинг „разтваря“ мъртвите клетки и се нанася в зависимост от формулата. Среща се под формата на тоник, маска или серум, и почти всички съдържат гликолова или салицилова киселина.

Колко често трябва да се прави пилинг?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

Както винаги – умереността е ключът. Честото прилагане на пилинг превърща кожата в прекалено чувствителна.  В екстремни случаи може да доведе до нарушение на естествния процес на възобновяване на кожата. 

Но, прилагането на агресивни пилинги веднъж годишно също може да навреди на здравето на кожата. Поради това е важно да намерим правилния баланс. Когато става дума за механичните пилинги, препоръчително е да се прилага веднъж седмично или веднъж на десет дни. Прилагането на химичен пилинг зависи от самата формула. Серумите и тониците могат да се използват всеки ден или всеки втори ден, докато пилингите съдържащи гликолова киселина могат да се прилгат веднъж в десет дена.

Пилингът е важна част от грижата и една от стъпките в седмичната спа рутина, когато отделяте време само за себе си, за релакс и разгаляне на кожата. Не забравяйте след пилинга да нанесете подходяща маска – вашата кожа ще ви бъде благодарна.

Повече за: 5-те продукта, които не трябва да спрем да използваме

За този външен вид препоръчваме

 • Loreal Paris Smooth Sugar Nourish

  Поръчайте веднага
 • Loreal Paris Smooth Sugar Glow

  Поръчайте веднага
 • Loreal Paris Smooth Sugar Clear

  Поръчайте веднага
 • LOreal Paris Pure Clay Exfo Mask

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, лице, Pure Clay

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Искаш сияйна кожа? Време е за лятна доза витамин C!

Блестящата кожа е задължителна за лятото! И ето и как да се сдобиеш с нея...