Грижа за лицето: Съвети за хората с чувствителна кожа

Чувствителната кожа на лицето се отличава с по-слаба защитна функция на кожата, което води както до загубата на течности, така и по-дълбокото проникване на вредните външни фактори, на които кожата е изложена, каквито са вредните слънчеви UV лъчи и някои от съставките в продуктите за грижа за лицето.

При чувствителната кожа е по-вероятно да се появят пърхот, лющене, зачервявания, екземи, отоци и грапавини, като наред се усеща парене, боцкане и сърбеж. Тя изисква постоянни и специфични грижи, за разлика от другите типове кожа.

 

Всички процеси в кожата зависят от функциите на ензимите в нея, а при чувствителната кожа тези функции могат да бъдат по-слаби или възпрепятствани, което води до загуба на течности и проникване на алергени.

Грижа за лицето за типовете чувствителна кожа

Дехидратирана кожа

При дехидратираната кожа на лицето се появява чувство на стегнатост и дискомфорт и се наблюдават повърхностни линии и липса на блясък на кожата. Дехидратираната кожа е чувствителна на сухи и хладни климатични условия и може да стане още по-чувствителна, ако бъде допълнително раздразнена от някоя съставка в козметичните продукти, които не са предназначени за чувствителна кожа.

Хидратацията на лицето е единственото логично решение, тъй като дневният крем за лице, предназначен за чувствителна кожа, помага да се подобри природната защитна функция на кожата.

 

Суха кожа

Като видове суха кожа можем да обособим онази не толкова суха кожа на лицето, която просто е малко по-груба, и напуканата суха кожа с видими зачервявания. И единият и другият тип са чувствителни на някои вещества в продуктите, които не са предназначени за суха кожа.

Грижата за лицето при този тип чувствителна кожа изисква да използваш само кремове за чувствителна и склонна към зачервяване кожа.

Реактивна кожа

Реактивната кожа е свръхчувствителна и симптомите при нея се появяват едва след употребата на някой козметичен продукт. При раздразнение на този тип кожа се появява не само чувство на парене, но е възможно дори и зачервяване, лющене и пустули.

 

На хората с реактивна кожа препоръчваме да ползват единствено продукти с обозначение за реактивна кожа, тъй като те имат по-малък брой съставки, което от своя страна намалява шансовете за възникване на проблем.

Ако имаш чувствителна кожа на лицето това е задължително!

1. За да не утежниш ситуацията с чувствителната си кожа задължително трябва преди лягане да отстраниш всички гримове, и то с подходящите продукти, без алкохол, а ако не ползваш продукт за сваляне на грим, в никакъв случай не измивай лицето си с гореща вода.

2. Използвай единствено продукти, предназначени за чувствителна кожа

3. Защитата от слънце също не бива да се прескача при грижата за чувствителна кожа. Плажните кремове са просто задължителни, особено през лятото.

4. Избягвай агресивните и зърнестите пилинги, както и онези, които съдържат прекалено много химически съставки.

5. Подобри здравето на кожата си чрез прием на витамини A, C и E от естествени източници

 

Прочети повече за: Пъпки и комедони: Основни стъпки в правилната грижа

За този външен вид препоръчваме

 • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

  Поръчайте веднага
 • Mixa Anti-Imperfections 3 in 1 Exfoliating Mask

  Поръчайте веднага
 • Mixa Hyalurogel Ultra Sensitive

  Поръчайте веднага
 • Mixa Hyalurogel Night

  Поръчайте веднага
 • Mixa Hyalurogel Cleansing Micellar Milk

  Поръчайте веднага
 • Mixa Cica-Cream

  Поръчайте веднага
 • Mixa Hyalurogel Rich

  Поръчайте веднага
 • Mixa Anti-Imperfaction Moisturizing Cream

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, лято, Дневен крем за лице, Нощна грижа за кожата, Mixa

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Защити се от слънцето, когато излизаш навън

Важно е да знаеш колко чувствителна е кожата ти към слънцето през летния период и да ѝ осигуриш всички адекватни грижи, за да я защитиш....