Адекватна грижа за ръцете след учестеното миене

Въпреки че напоследък редовното и правилно миене на ръцете се свързва само с предотвратяването на разпространението на Коронавирус, миенето на ръцете винаги е било най-важната превантивна мярка и най-простият и ефективен начин за ограничаване на разпространението на много заразни болести, като грип, настинка, заразна жълтеница и други. Затова е важно да научиш, усвоиш и продължиш да прилагаш всички правила, свързани с миенето, дезинфекцията и грижата за ръцете, които ще прочетеш по-долу.

Адекватна грижа за ръцете след учестеното миене

Редовно и правилно миене на ръцете

Най-голям брой болести се разпространява, заради мръсни ръце. С ръцете си можеш да внесеш потенциални причинители на болести, чрез докосване на устата, носа, очите, отворени рани или други наранявания по кожата. Освен това, с мръсни или вече заразени ръце, можеш да пренесеш същите тези причинители на болести и по храната.

Редовното и правилно миене на ръцете с подходящата грижа за ръцете след измиване, е най-важният начин за превенция, който трябва да включиш в дневните си навици. Ръцете не се мият само когато са видимо мръсни, а трябва да бъдат измивани и преди и след някои определени дейности.

Адекватна грижа за ръцете след учестеното миене

Преди

Мий си ръцете преди хранене или приготвяне на храна, кърмене или хранене на дете и всички други активности и деца (особено с новородени), преди да си докосваш устата, носа или очите, както и преди контакт с болни хора.

След

Мий си ръцете след хранене или приготвяне на храна, след тоалетна, бърсане на носа, кашляне или кихане, след контакт с болни хора, след сменяне на пелени, както и при връщане вкъщи след излизане, след изхвърляне на боклука и подобни дейности.

Правилно измиване на ръцете

Преди да започнеш с миенето на ръцете, свали пръстени, гривна и часовник, ако имаш такива (независимо от това дали става въпрос за злато, сребро или бижута), след което намокри ръцете с хладка вода, като избягваш твърде горещата вода, защото тя може да нарани кожата ти.

Най-добре е да ползваш антибактериален течен сапун, но ако предпочиташ твърдия сапун само се старай след измиване хубаво да го изплакнеш и държиш на сухо. Хубаво насапунисай и изтъркай ръцете за около 20-30 секунди, като се погрижиш да обхванеш цялата повърхност на ръцете (дланите, кожата между пръстите и под ноктите).

Адекватна грижа за ръцете след учестеното миене

Хубаво изплакни ръцете и ги изсуши. Най-добре е да сушиш ръцете с хартиени листове за еднократна употреба. Ако предпочиташ кърпите, постарай се да не ползваш същата кърпа и за лице, и редовно я сменяй.

Дезинфекция на ръцете

Дезинфекцията на ръцете с препарати на етилова или изопропанолова основа е желателна както след миене на ръцете, така и в онези ситуации от ежедневието ни, когато на разположение нямаме сапун и вода. Трябва обаче да внимаваш за това какви продукти ползваш, защото някои от тях могат да предизвикат раздразнения по кожата.

Адекватна грижа за ръцете

След честото миене и употреба на дезинфекциращи средства, ръцете стават значително по-сухи, грапави и груби, а понякога дори сърбят и парят. Затова е нужно след всяко измиване да ги хидратираш с подсилващи кремове за ръце, които съдържат успокояващи и възстановяващи съставки.

Такива възстановяващи съставки са масло от авокадо, сусам и евкалипт, които ще откриеш в някои от кремовете за изключително суха кожа. Тези съставки подпомагат възстановяването и по-нататъшната защита на суха кожа, като я омекчават и подхранват.

Освен тях ти препоръчваме и кремове с глицерин и ниацинамид, които успокояват и възстановяват предпазната бариера на кожата, като създават невидим защитен слой, както и да пробваш кремове със сок от клен, който е познат по лековитото си действие, ако ръцете ти вече са сухи и напукани.

Адекватна грижа за ръцете след учестеното миене

Най-важното от всичко е, когато избираш кремове за ръце, е както те да са нежни към ръцете ти, така и да видиш положителния им ефект върху кожата си. Затова те съветваме да кликнеш на снимката на продукта под текста и да поръчаш някой от тези кремове за ръце с най-високо качество, които със сигурност ще ти харесат и са изключително ефикасни.

Прочети повече за: Флуидът за лице и неговите тайни

За този външен вид препоръчваме

  • Garnier Intensive Care Repairing

  • Mixa Intensive Care Dry Skin

  • Kiehl's Ultimate Strenght Hand Salve

  • La Roche-Posay Cicaplast Mains

    Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, Garnier, грижа за кожата, Нощна грижа за кожата, Mixa, La Roche-Posay , Kiehl’s, Съвети на дерматолога

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Как да разчупиш еднообразието и да подобриш есенния си грим?

Септември е месецът, когато започваме всичко отначало. Време е да внесеш нещо ново в есенния си грим...