7 неща, които вероятно не знаете за SPF

Пролетното слънце е тук отдавна, а лятното слънце се очаква да бъде тук всеки момент. Въпреки че всички с нетърпение очакваме прогнозата „слънце, море, лято“, със себе си тя носи по-висок UV индекс, който не е напълно безобиден. За да се предпази кожата от вредите и последиците, които оставя върху кожата, защитата от слънцето е най-важната стъпка в рутината за грижа за кожата. Този път няма да говорим много за това, защото за UV защитата се говори много. Независимо от това обаче, има много въпроси, на които се отговаря рядко и затова на някои от най-често срещаните ни отговаря Ана Мария, консултант по грижа за кожата на Kiehl, която се сблъсква с тях всеки ден:

- Горе-долу всички знаят, че защитата от слънцето е важна и трябва да призная, че се радвам, че напоследък забелязвам по-високо ниво на информираност за това. Независимо от това всеки ден се сблъсквам с множество не толкова често срещани въпроси и затова отговарям на тях.

7 неща, които вероятно не знаете за SPFКакво означават абревиатурите като SPF, PA++++, UVA и UVB?

Що се отнася до UV лъчите, важно е да разграничим UVA и UVB, защото те имат съвсем различен ефект върху кожата. UVB лъчите (B като "burn") са отговорни за почерняването и изгарянията. Те не проникват през облаците и са по-изразени през лятото. От друга страна, UVA лъчите (A като „aging“) са еднакво силни през цялата година, не ги блокират облаци или стъкло, така че за разлика от UVB лъчите, те са значително по-малко болезнени. Въпреки че не причиняват парене и дискомфорт, те проникват много дълбоко и в дългосрочен план причиняват стареене, хиперпигментация и развитие на рак на кожата. За да се предпази кожата и от двете, се използва слънцезащита, която често се съкращава като SPF. Думата е станала позната в ежедневната реч, въпреки че може би повечето от нас не знаят със сигурност нейното значение. Това е съкращение от Sun Protection Factor, което приблизително показва колко време може да се прекара на слънце, без да се излага кожата на щети спрямо времето, прекарано без защита. С други думи, ако на незащитената кожа са необходими средно 5 до 30 минути, за да изгори (това зависи от типа кожа, за кое време на деня говорим и местоположението), коефициент 30 позволява 30 пъти по-дълъг престой на слънце. Например, ако UV индексът е висок, 10 минути ще бъдат достатъчни за появата на изгаряния и ако приложим SPF 30 в адекватно количество, ще си гарантираме 300 минути или 5 часа престой на слънце без изгаряния. Това обаче важи само за изгарянията, тъй като SPF се отнася само за UVB лъчи. Нивото на UVA защита е отбелязано с означението PPD, а на защитния фактор на Kiehl’s ще видите PA ++++, което е означението на най-високото ниво на защита.

7 неща, които вероятно не знаете за SPF

Каква е разликата между химическия и минералния защитен фактор?

Химическият защитен фактор е подхранваща, хидратираща формула, която може да се използва самостоятелно или след серум, без да е необходим крем, докато минералният фактор не осигурява хидратация, а е стандартна слънцезащита, така че се прилага в края на обичайната рутина за грижа. Най-голямата разлика обаче е в начина, по който действат. Докато химическият защитен фактор разлага UVA и UVB лъчите, минералът създава физическа бариера, която ги отразява от себе си като огледало. Тъй като създава физическа бариера, необходимо е да се нанесе малко по-голямо количество от него. Минералният защитен фактор е чудесен избор за чувствителна кожа и/или склонна към акне кожа, а тук ще изтъкна Ultra Light Daily Mineral Sunscreen SPF 50 на Kiehl's със сто процента естествено получени минерални филтри и некомедогенна формула, особено популярни сред хората такава кожа. Освен това той нежно затъмнява кожата и изравнява тена.

7 неща, които вероятно не знаете за SPF

Колко SPF трябва да се нанесе за адекватна защита от слънцето?

Въпреки че често казваме, че "по-малко е повече“, това не се отнся за кремовете със защитен фактор. За да предпазим кожата си от UVA и UVB лъчи, ние се нуждаем от по-голямо количество крем. За да сте сигурни, че сте нанесли достатъчно количество от продукта върху цялото лице и шия, нанесете крема по цялата дължина на показалеца и средния пръст, а това е приблизително колкото пълна чаена лъжичка. В противен случай ще се сдобиете със защитен фактор 25, вместо 50.

Колко често трябва да обновяваме защитата през в рамките на един ден?

Ако се нанесе достатъчно количество от продукта и то правилно, той ще предпази кожата за толкова дълго, колкото е написано. Най-лесният начин за изчисляване е по формулата от първия въпрос. От опит знам, че повечето хора не нанасят препоръчаното количество, така че за намаляване на риска за здравето се препоръчва подновяване на всеки 2 часа, особено ако се печем на слънце, изпотяваме обилно или сме били в морето или басейна . Що се отнася до защитните фактори на Kiehl’s, които имат SPF 50, приложението като част от сутрешната рутина ще бъде достатъчно, освен ако не става дума за интензивно излагане на слънце, защото в такъв случай защитата трябва да бъде възобновявана през деня.

Ще хванем ли тен, ако ползваме висок фактор?

Ако използваме висок защитен фактор, кожата определено ще потъмнее. Да, много по-бавно, но пък много по-здравословно, така че цветът ще бъде по-дълготраен. Бързо придобитият тъмен тен, който получаваме, след като сме били изложени на слънце без защита, ще изчезне със същата скорост, с която е дошъл, а това, което кожата търпи, оставя дългосрочни последици, от силно нарушен имунитет и здраве на кожата до преждевременно стареене. Може да се изненадате от факта, че само 20% от кожата старее естествено, а останалите 80% от признаците на стареене възникват вследствие от слънчевите лъчи, наред с други фактори. Ето защо, въпреки че всички обичаме бронзовия тен, той може да бъде постигнат и по-нежен начин.

Можем ли да изгорим, ако е облачно?

7 неща, които вероятно не знаете за SPFСъс сигурност можем да изгорим! Облаците могат да ни заблудят, защото скриват слънцето и тогава не усещаме такава оплина, така че имаме впечатлението, че влиянието на UV лъчите е блокирано, но 80% от UVA лъчите преминават през облаците. Същата заблуда съществува и за водата. Когато плувате, въпреки че се чувствате освежени, отражението на UV лъчете от водата и пясъка също играе важна роля. Важно е да се знае, че опасността от UV лъчите не идва само от слънцето, а част от UV лъчението се отразява и от земята.

Освен фактор, кои са други желателни качества на крема за слънцезащита?

Леката текстура е едно от най-често срещаните изисквания, защото никой не харесва тежки, мазни кремове, особено в по-топлата част от годината. Съгласявам се с това, но все пак препоръчвам леките текстури заради онова, което споменах по-рано - за адекватна защита трябва да нанасяме по-големи количества от продукта. С лека формула това няма да е проблем, тъй като няма да усетите тежестта. Например, Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 на Kiehl’s е изключително лек, въпреки че освен защита, той има и характеристиките на хидратиращ крем. Този крем на първо място е SPF, а на второ - хидратиращ крем и обикновено няма нужда да се нанася хидратираща основа, а ако сметнете, че кожата ви се нуждае от още хидратация, ще бъде достатъчен лек някой серум.

Разбира се, има още има много изисквания, от допълнителни съставки като витамин Е, който предпазва от свободните радикали и замърсяването на околната среда, до адаптирането към типа кожа. Например за мазната и комбинираната кожа по-подходящи ще бъдат течни, изключително леки формули като Aqua Gel от споменатата линия на Ultra Light Daily UV Defense, а на нормалната и суха кожа отговарят формули, обогатени с липиди. Някои хора предпочитан тонирани кремове, които освен защита и хидратация, служат и като фон дьо тен, тоест имат  3 в 1 ефект. За такива клиенти имаме CC крем, който в допълнение към всичко по-горе има и средна покривна сила.

7 неща, които вероятно не знаете за SPF

Ако не сте сигурни кой защитен фактор да изберете, отидете до най-близкия магазин на Kiehl's или се свържете с нас чрез социалните мрежи на Kiehl’s, защото съветниците за грижи на Kiehl’s с удоволствие ще ви дадат препоръка.

Kiehl's, легендарна марка, която стои зад множество висококачествени продукти за грижа за кожата и косата, се отличава не само с продуктите си, но и с персонализираните консултации и обучението на клиентите, за да може всеки да се запознае с нуждите на кожата си .

Независимо дали ще посетите магазина на Kiehl’s в Paradise center или ще се свържете с тях чрез социалните мрежи, можете да разчитате на персонализиран подход и препоръка на продукти.

Прочети още: Топ 7 козметични продукта с SPF фактор

За този външен вид препоръчваме

 • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Sunscreen

  Поръчайте веднага
 • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen

  Поръчайте веднага
 • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel

  Поръчайте веднага
 • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense CC Cream

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, тенденция, лято, грижа за кожата, крем за слънцезащита, SPF, защита от слънцето, Kiehl’s

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Тези прически ще бележат пролетта

Спокойната атмосфера, която хубавото време носи ни вдъхновява да се обърнем към семплите, но шик прически...