Срок на годност на грима: кога е време за нов?

През този период ние сме още по-отдадени на грижата за кожата от всякога и целта ни е да под предпазната маска лицето ни да бъде чисто, добре поддържано и красиво. Въпреки това обаче редовно пропускаме един важен елемент. Ако искаш чисто лице, освен подходяща грижа, трябва да използваш чисти аксесоари за грим, но също така и да обърнеш внимание на срока на годност на грима.

Всяка от нас си има любимо червило, от което и е трудно да се раздели. И почти всяка от нас в несесера си има молив за устни в лилави тонове, който не иска да изхвърли защото просто е свикнала с присъствието му. Кога е време да изхвърлим старата козметика? Знаеш ли изобщо, какви рискове поемаш, ако продължиш да използваш старите си гримове след като им е изтекъл срока на годност? Постарахме се да съберем на едно място полезни информации, които ще ти помогнат да научиш повече за трайността на гримовете ти.

Срок на годност на грима: кога е време за нов?

Любимите ти козметични продукти невинаги имат изписан срок на годност, и затова е важно да знаем кой продукт колко може да трае и да се използва. Оказва се, че няма универсален отговор на въпроса „какъв е срокът на годност на грима“, и той се различава в зависимост от продуктите. Така например, срокът на годност на спиралата за мигли е около 6 месеца след като е отворена, докато червилата могат да издържат доста по-дълго. Трябва да имаме предвид че, среден срок на годност на повечето гримове е от 3 до 12 месеца след отваряне.

Рискове от използване на гримове с изтекъл срок на годност

Според професионалистите, с най-кратък срок на годност е козметиката на водна основа, тъй като тези формули са идеална среда за развитието на микро-организми, които причиняват сериозни очни инфекции. Сигурни сме че не нито една от вас не иска да използва развалени гримове, които да ви докарат инфекции и възпаления по кожата. Тъкмо затова, срокът на годност е по-важен, отколкото си мислим. Може би най-добре би било да използвам гримовете в рамките на няколко месеци след отваряне.

Срок на годност на грима: кога е време за нов?

Ето няколко насоки, с които да удължиш срока на годност на някои гримове и ще държиш бактериите далеч от козметичната си чанта.

- Винаги мий ръцете си, преди да започнеш с нанасянето

- Никога не споделяй гримовете си

- Не добавяй вода в продуктите

- Съхранявай гримовете си на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина

- Редовно почиствай четките и пособията за прилагане на грим

Кога да изхвърлим старите гримове

Срок на годност на грима: кога е време за нов?

В случай, че се съмняваш в годността на грима, има няколко прости признака, по които да познаеш че той не е годен за използване.

- Видима промяна на цвета и текстурата

- Нетипична миризма

- Продуктът е съхраняван в близост до източници на топлина

- Видима мухъл

Срок на годност на различни гримове

 СПИРАЛА ЗА МИГЛИ

  3- 6 месеца

 ФОН ДЬО ТЕН И КОРЕКТОР

  6-12 месеца

 КРЕМООБРАЗЕН РУЖ И СЕНКИ ЗА ОЧИ

  6-12 месеца

 КОМПАКТЕН РУЖ И СЕНКИ ЗА ОЧИ

  1 година

 ОЧНА ЛИНИЯ И МОЛИВ ЗА УСТНИ

  до 2 години

 ТЕЧНА ОЧНА ЛИНИЯ

  до 6 месеца

 ЧЕРВИЛО

  1 година

 КРЕМОВЕ И ПРОДУКТИ ЗА ГРИЖА

  1 – 2 години

Разбира се, тези срокове важат само ако следваш гореспоменатите насоки за правилно съхраняване на грима. С други думи казано, правилната употреба може да удължи срока на годност на грима, но след изтичане на годността, посочена на табелата, трябва да изхвърлиш продукта. Затова, наслаждавай се на грима отговорно и винаги имай предвид че любимите ти продукти имат срок на годност.

Прочети повече за: Серум за лице – какво е и как правилно се използва?

За този външен вид препоръчваме

 • L'oreal Paris Infaillible Caramels 102 Caramel Blondie

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Fit Me Matte Clay 120

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris infaillible More Than Concealer

  Поръчайте веднага
 • Garnier Pure Active BB Cream

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris True Match 4N

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris False Lash Bambi Eye Mascara Extra Black

  Поръчайте веднага
 • L’Oreal Paris Revitalift Filler Hyaluron serum

  Поръчайте веднага
 • Lancome x Chiara Ferragni All In One Fashion Flirty Palette

Свързани теми: грим , спирала , сенки за очи , червено червило , официален грим, контуриране на лице , очна линия, очи, червило, руж , гланц за устни , bb крем, фон дьо тен , пудра, контуриране , устни, мат, дневен грим , естествен грим, вежди, вечерен грим, зима, Lancome, коректор, лице, компактна пудра, Loreal Paris, Garnier, Chiara Ferragni, Киара Ферани, Pure Active, Lancome

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Как да комбинираме витамин C, ретинол и хиалуронова киселина?

Популярните активни съставки в козметиката осигуряват множество ползи за тена, но ако все още не си сигурна кои продукти да избереш и как да ги комбин...