Сенки за очи от А до Я

С никой друг козметичен продукт няма да можеш така бързо и драстично да промениш външния си вид, както със сенките за очи. Малко боя, четка и клепачи вместо платно - звучи просто, нали? И няма да е трудно, но само ако си добре запозната с правилата на изисканата и загадъчна игра на сенките!

Ако наивно очакваш успехът да дойде без предварителна теоретична подготовка, можем да ти кажем само едно: грешиш! Овладей тези няколко урока и стани горд притежател на титлата „доктор“ на сенките!

Цветът на очите определя цвета на сенките

На тъмнооките момичете им отиват почти всички тонове. Златистото, бронзовото и зеленото винаги са добър избор, но лилавото е пълен хит. Кафявите очи са създадени за изумрудено зелено, шампанско, земни, кафени и шоколадови тонове, както и за цвят слива.

На сините очи подхождат бронзовите и седефените сенки, цвят праскова и оранжево, а на тъмносините - пастелно розово и сребристо. Зеленооките са привилигеровани и при тях е достатъчно съвсем малко лиалво или лавандула.

Палитра сенки, подходяща за всички: Lancome x Chiarra Feragni Fashion Flirty

Целта на разкрасяването на очите, независимо от цвета им, е погледът ти да бъде автентичен и запомнящ се. Точно тази възможност осигурява многофункционалната палитра Fashion Flirty, която съдържа 8 нюанса сенки, подходящи за всеки цвят на очите, които ще внесат капка лукс във всяка визия. Освен сенките, в тази палитра ще откриеш и основи за сенки, 2 хайлайтера, универсален бронзант и руж.

Формата на окото определя стила

Малки очи - Избягвай тъмните сенки и комбинациите с няколко цвята, за да не се затвори погледът. Ползвай светли и въможно най-естествени нюанси.

Големи очи - За разлика от малките очи, тук тъмните сенки са напълно подходящи. Ползвай матови сенки, а избягвай седефените и онези с блясък.

Кръгли очи – Нанеси тъмни нюанси в ъгъла на окото към слепоочието, като внимаваш да не преминеш крайната точка на веждите. Така очите ти ще изглеждат издължени.

Събрани очи - За да ги раздалечиш визуално, нанеси светли сенки от вътрешния ъгъл на окото до средата на клепача, а от средата към слепоочието нанеси по-тъмни сенки.

Раздалечени очи - Стесни очите като обърнеш процедурата - тъмни сенки във вътрешния ъгъл, а светли във външния.

Всеки вид сенки има приложение

Кремообразните са най-добри за ситуациите, когато искаш да нанесете само един цвят върху клепачите. Геловидните са чудесен заместител на очната линия, а прахообразните сенки са идеални за блендиране на различни цветове, правене на преходи и постигане на омбре ефект.

Седефените или frosted сенките, които имат силен блясък, са най-подходящи за по-младите жени. На зрялата кожа те допълнително изтъкват бръчките. От друга страна, shimmer сенките са добро решение за зряла кожа, защото блясъкът в тях е далеч по-дискретен, така че няма допълнителен акцент върху бръчките.

Матовите сенки нямат блясък и придават на лицето естествен вид. Перфектно дефинират окото, а можеш да ги ползваш и като основа за други сенки. Ако искаш да изглеждаш драматично, ползвай металик сенки.

Научи се да използваш палитрата

Независимо от това, че палитрите се различават една от друга, обикновено най-светлият цвят се използва като основа - от миглите до веждите, а следващият най-светъл цвят се нанася върху самия клепач. Използвай средно тъмните сенки за контуриране и областта между веждите и клепача, а най-тъмните нанасяй по линията на горните мигли.

Не пренебрегвай значението на четките!

Въпреки че сенките могат да се нанасят и с пръст, правилната употреба на четката ще направи грима ти перфектеан:

Класическата четка служи за боядисване на целия клепач.

Ъгловата е идеална за описване на линии и с нея най-лесно ще постигнеш “котешко око”.

Меките, пухкави четки са най-подходящи за блендиране.

Четките с къс косъм са отлични за нанасяне на пигментирани сенки

Четките с естествен косъм се ползват за нанасяне на прахообразни сенки, а онези със синтетичен - за кремообразни сенки и праймер за очи

Важно!

Не забравяй, че четките са свърталище на бактерии. Ако всеки ден ползваш сенки, мий четките поне веднъж седмично! Като изключим здравословните причини, имай предвид, че цветът, нанесен с чиста четка, ще бъде много по-интензивен.

*Блендиране- техниката, която разграничава лошото, доброто и безупречното гримиране. Бъди креативна, неутрализирай острите линии и създай интересни преходи на цветовете.

* Праймерът е задължителен, ако искаш да осигуриш дълготрайност и наситена пигментация на сенките. Особено полезен е през лятото, защото не позволява на сенките да се стопят при първите следи от топлина.

* Последователност на гримирането: Първо очите и след това всичко останало! Всъщност след праймера, фон дьо тена и коректора, започни гримиране с нанасянето на сенки и ако случайно нанесеш повече от необходимо, просто отстрани излишното с клечка за уши или с памучен тампон и мицеларна вода.

Прочети повече за: Грим за паднали клепачи

За този външен вид препоръчваме

 • NYX Professional Makeup Ultimate Utopia Shadow Palette

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Eye Go Wild Eyeshadow

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Ultimate Edit Pettite Shadow Palette Phoenix.jpg

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Ultimate Utopia

  Поръчайте веднага
 • YSL Eye Palette Collector Fall Look

  Поръчайте веднага
 • Giorgio Armani Eyes To Kill Quattro

  Поръчайте веднага
 • Urban Decay Stoned Vibes Eyeshadow Palette Stoned Vibes

 • Lancome x Chiara Ferragni all-in-one Fashion Flirty Palette

Свързани теми: грим , сенки за очи , очи, дневен грим , естествен грим, Lancome, Yves Saint Laurent, Urban Decay, NYX, Loreal Paris

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Топ 3 крема с хиалуронова киселина

Ползите от продуктите за грижа за кожата с хиалуронова киселина вече в голяма степен са част от колективното знание, но сега запретнахме ръкави и отде...