Сенки за очи от А до Я

Почти няма козметичен продукт с толкова голям избор от различни цветове и текстури, колкото сенките. По тази причина сенките с основание са един от любимите продукти на много дами. А употребата им е още по-важна сега, в периода на новогодишните празници!

Ако смяташ, че не си достатъчно сръчна в нанасянето на сенки, предлагаме ти няколко урока, след които с гордост ще носиш титлата „доктор” за сенки! Всичко, от което се нуждаеш, е малко цвят, четка и силна воля, за да подчертаеш очите си по най-добрия начин и да се гримираш за всеки повод.

Сенки за очи от А до Я

Цвят на сенките според цвета на очите

На сините очи подхождат бронзови и седефени сенки, както и цвят кайсия и оранжево, а на светлосините - пастелно розово и сребристо.
Момичетата със зелени очи сами по себе си са привилигеровани, затова малко лилаво или лавандулово ще е повече от достатъчно.
На тъмнооките момичета им подхождат почти всички тонове. Златно, бронзово и зелено винаги са солиден избор, но лилавото е истински хит.
Кафявите очи са създадени за смарагдово зелено, цвят шампанско, земни цветове, кафяви и шоколадови тонове, както и слива.

Независимо от цвета на очите, целта на гримирането им е погледът да бъде запомнен и интересен.

Формата на окото определя стила

Големи очи - За разлика от малките, на такива очи идеално подхождат тъмни сенки. Ползвай матови сенки и избягвай седефените и блестящите.
Кръгли очи - Нанеси тъмни нюанси в ъгъла на окото, към слепоочието, като внимаваш да не минеш крайната точка на веждата. По този начин визуално ще издължиш очите.
Събрани очи - Визуално увеличи разстоянието между тях като ползваш светли сенки във вътрешния ъгъл до средата на клепача, а от средата към слепоочието нанеси тъмни сенки.
Раздалечени очи - Намали разстоянието с обраното действие - тъмни сенки във вътрешния ъгъл, а светли във външния.
Малки очи - Избягвай тъмните сенки и комбинациите с няколко цвята, за да не затвориш погледа още повече. Ползвай светли и възможно най-естествени нюанси, с които ще постигнеш естествен вид.

Всеки вид сенки си има предназначение

Матовите сенки нямат блясък и придават на лицето по-естествен вид.  Перфектно дефинират окото, а можеш да ги използваш и като основа за други сенки. Ако искаш драматичен вид, използвай металик сенки.
Седефени или frosted сенки, които имат силен блясък, са най-подходящи за младите дами. При зряла кожа те само правят бръчките по-изразени. От друга страна, shimmer сенките са добро решение за зряла кожа, защото блясъкът в тях е далеч по-дискретен, така че няма допълнителен акцент върху бръчките.
Кремообразните са най-подходящ в ситуациите, когато искаш да нанесеш само един цвят върху клепачите, а прахообразните сенки са идеални за смесване на различни цветове, правене на преходи и постигане на омбре ефект.

Научи се да боравиш с палитрата

Независимо от това, че палитрите сенки се различават една от друга, най-светлия цвят по принцип се използва като основа – от миглите до веждите, а следващият най-светъл се нанася върху самия клепач. Използвай средно тъмни сенки за контуриране и зоната между веждите и клепача, а най-тъмните нанеси по дължина на горните мигли.

Има различни видове четки

След като се научиш да подбираш сенките, които ти стоят най-добре, трябва да се научиш и как да ги нанасяш правилно. Има няколко вида четки, които ще ти помогнат да овладееш техниката за гримиране на очите възможно най-лесно.

Класическата четка се използва за боядисване на целия клепач, най-често за нанасяне на неутрални сенки, които служат за основа, а скосените четки са идеални за нанасяне на прецизни линии. Те са най-лесният начин да създадеш котешки поглед.
Меките, пухкави четки са идеални за неутрализиране на острите линии между сенките, по-точно за блендиране.
Четките с къс косъм са идеални за нанасяне на пигментирани сенки.
Естествените се използват основно за нанасяне на прахообразни сенки, а синтетичните за кремообразни сенки, както и за праймер за очи.

Бонус съвети:

Блендиране – Ако искаш перфектен вид на клепачите, трябва да овладееш тази техника. Тя е разлика между лош, добър и безупречен грим. Бъди креативна, неутрализирай острите линии и създавай интересни преходи на цветовете.

Праймерът е задължителен, ако искаш да осигуриш постоянство и силна пигментация на сенките. Особено полезен е за специални поводи, които изискват постоянство на грима през целия ден.

Последователност на гримиране: След праймера, коректора и пудрата, продължи с нанесянето на сенките, а ако случайно прекалиш, просто отстрани излишния продукт с памучен тампон или тампон с мицеларна вода.

Прочети още: Крем за зоната около очите: кой да изберем и кога?

За този външен вид препоръчваме

 • NYX Professional Makeup Ultimate Utopia Shadow Palette

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Eye Go Wild Eyeshadow

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Pigment Primer

  Поръчайте веднага
 • L'Oreal Paris Emotions Nude

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup x La Casa De Papel El Profesor

  Поръчайте веднага
 • Urban Decay Eyeshadow Primer Potion

 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

 • Urban Decay Naked Cyber

Свързани теми: грим , сенки за очи , очи, дневен грим , естествен грим, Urban Decay, NYX, Loreal Paris, Maybelline New York

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

10 пъти* повече обем и дълги мигли? С тази нова спирала всички ще те питат истински ли са миглите ти!

Новата спирала от марката Maybelline New York е тук, за да ти разкрие една изцяло нова перспектива, в която нереалното става реално. Надникни в една и...