Ръководство за правилна хидратация - разпознай симптомите на дехидратираната кожа и коса

Ръководство за правилна хидратация - разпознай симптомите на дехидратираната кожа и коса

Ако знаем, че хидратацията е важна за здравето на целия организъм – защо не я вземаме на сериозно? Тялото ни се състои от цели 72,8% вода, така че редовната хидратация на кожата, косата и цялото тяло трябва да бъде задължителен елемент от ежедневната ни бюти рутина! Вярно е, че се стараем да си набавяме онези прословути 2 литра течности на ден, но правилната хидратация включва много повече от това.

“Тялото ни се състои от цели 72.8% вода!”

Това ръководство ще ти помогне да разбереш значението на правилната хидратация от гледна точка на грижата и да откриеш лесни начини за поддържане на водния баланс във бюти рутина си.

На първо място - какво е дехидратация?

Правилната хидратация допринася за поддържане на стройна фигура, еластичност на кожата, блясък на косата и жизненост и енергия. Също така обаче недостатъчният прием на течности може да причини състояние, наречено остра дехидратация. Въпреки че симптомите на дехидратация варират в зависимост от тежестта на случая, тя най-често се разпознава по сухи устни, главоболие, чувство на летаргия, загуба на мотивация и умора. Освен всичко друго, дехидратацията има сериозни последствия върху физическия ни вид, и по-конкретно върху вида на кожата на лицето и тялото, и косата.

Хидратираната кожа е красива кожа

Ако зa кожата ти са характерни неприятно усещане за стягане и боцкане, липса на блясък и бледост, то най-вероятно тя е дехидратирана. Като такава кожата вече не изпълнява своята функция на предпазна бариера, което означава, че е лесно податлива на възпалителни процеси (акне и зачервяване), както и на негативно въздействие на външни стресови фактори. Добрата новина е, че дехидратацията на кожата е временен и разрешим проблем – просто трябва да я хидратираме правилно и в достатъчна степен.

Разлика между дехидратирана и суха кожа

Дехидратация на кожата е състояние, а суха кожа е вид кожа. Това означава, че при неправилна грижа всеки тип кожа (суха, мазна, комбинирана, чувствителна, нормална) може да бъде дехидратирана.  

“Дехидратираната кожа е лишена от вода, докато сухата кожа по природа има по-малко мазнини.”

Дехидратираната кожа е кожа, на която ѝ липсва влага или която има намалена способност да задържа влага. Сухата кожа изглежда като дехидратирана, но има една ключова разлика - сухата кожа се характеризира с недостатъчно жлези, които отделят естествени мазнини по кожата.

И косата се нуждае от хидратация!

Най-явните симптоми на дехидратираност при косата коса са безжизнена коса без блясък, която е едновременно твърда и груба на допир. Косата, на която ѝ липсва хидратация, няма съответния обем, подвижност и еластичност, поради което тя придобива уморен и увреден вид. Това означава ли, че дехидратирана и суха коса е едно и също? Отговорът е не, защото дехидратираната коса не е задължително суха.

Ръководство за правилна хидратация - разпознай симптомите на дехидратираната кожа и коса

Разликата между дехидратирана и суха коса

Въпреки че тези два термина често се използват като синоними, сухотата и дехидратацията всъщност са два различни проблема при косата. Дехидратираната коса е първият предупредителен знак преди фазата на наистина сухата и увредена коса.

“Дехидратираната коса не е задължително суха!”

От друга страна, сухата коса най-често е резултат от недостатъчна хидратация, механични повреди, както и фактори на околната среда – прекомерно третиране с химикали (например процедурите за изправяне на косата), бои за коса и високи температури по време на стилизиране. Има разлика и във възстановяването! Докато възстановяването на суха коса може да изисква интензивни процедури с аминокиселини, керамиди или кератин, дехидратираната коса се нуждае само от хидратираща грижа и защита, за да възвърне еластичността, мекотата и блясъка си.

3-2-1… време е за хидратация!

Хидратацията има важна превантивна роля, която е полезна както на целия организъм, така и за защита на кожата и косата. Затова нашата препоръка е освен приемането на достатъчно течности (вода, чай, натурални сокове), да прилагаш следните съвети за грижа за кожата и косата.

Съвети за правилна хидратация на кожата

 • В случай че кожата ти жадува за повече хидратация, няма да сбъркаш, ако избереш серум с хиалуронова киселина
 • Нанасянето на маска за лице е отличен начин да подхранваш и хидратираш кожата на лицето ти. Старай се да прилагаш тази отпускаща selfcare рутина поне два пъти седмично.
 • Избягвай измиването с гореща вода, защото дългите горещи душове свалят влагата от кожата, оставяйки осещане за стегнатост. Не забравяй да нанесеш хидратиращ лосион за тяло веднага след къпане, докато кожата още е мокра.
 • Когато през деня изпиташ нужда от хидратация на кожата на лицето, но не искаш да развалиш грима, ползвай хидратираща мъгла залице за instant boost.
 • Едно нещо, което в никакъв случай не трябва да пропускаш - нанасяне на нощен крем за лице преди лягане. Акцентираме върху думата “нощен”, защото тези кремове имат по-богат състав от дневните кремове, следователно по-добре задържат влагата на кожата.

Съвети за правилна хидратация на косата

 • Когато избираш шампоан, избери шампоан за дълбока хидратация, които съдържа хиалуронова киселина.
 • Не пропускай балсама, защото една от функциите му е да задържа влагата в косъма. Запомни - балсамът се нанасяне само в краищата (по правило те са най-увредени), а се избягва нанасянето му директно на скалпа.
 • За допълнителна хидратация нанесяй маска за коса 1-2 пъти седмично от корена до върха на косата. Маската за коса прониква дълбоко в косъма чак до фоликула като хидратира и подхранва косата с витамини и минерали.
 • За да се задържи влагата на косата, важно е да я предпазиш от външни фактори и от вредите от стилизиране, чрез употребата на хидратиращ спрей и/или серум за коса.
 • Не забравяй, че кожата на главата също е кожа и трябва да се подхранва адекватно, за да бъде хидратирана. Затова включи пилинг на скалпа в рутината си за грижа за кожата, за да могат другите продукти за коса да имат по-изразен ефект.

Тези съвети са лесни за инкорпориране във всяка бюти рутина, а редовното им прилагане ще помогне за възстановяването на кожата и косата - пробвай, няма какво да изгубиш.

Прочети още: Седем стъпки за правилно нанансяне на фон дьо тен

За този външен вид препоръчваме

 • L'Oréal Paris Revitalift Filler Hyaluron Serum

  Поръчайте веднага
 • Garnier Moisture + Aqua Bomb Tissue Mask

  Поръчайте веднага
 • Mixa Hyalurogel Intensive Hydrating Milk

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Revitalift Filler Anti-Age Night Cream

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Elseve Total Repair 5 Repairing Shampoo

  Поръчайте веднага
 • Garnier Fructis Hair Food Aloe Vera Hydrating Hair Mask

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Elseve Oil Luxury Double Elixir Hair Spray

  Поръчайте веднага
 • Kérastase Scrub Apaisant Soothing Scalp Scrub

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грижа, лице, серум за лице, хиалуронът, маска за лице, пилингът за коса, грижа за косата

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Skincare продукти, които трябва да вземеш на планина!

За да няма сериозни последствия за кожата ти от почивката в планината, не забравяй да вземеш тези продукти за грижа за кожата...