Основи за грим – необходими ли са? by @makeupbuthow

Вече има толкова много продукти за красота на пазара, че човек дори и да не е начинаещ в тази област няма как да не се обърка. Често гледаме реклами и кампании, които ни втълпяват, че се нуждаем от точно този нов продукт, който ще промени или подобри изцяло гримът ни. Точно затова днес ще си говорим на тема основи за грим – нещо, което като че отскоро набира популярност вече и у нас. Необходими ли са изобщо, какво представляват, как да изберем подходяща?

Нека започнем първо с това за какво служат базите за грим?

Функцията, която изпълняват е създаването на подходяща основа, върху която да бъде нанесен грима след това. Основата може да отговаря на различните нужди на различните видове кожа, тоест – добре е да подберем такава, която да е съобразена с кожата ни и ефектът, който искаме да постигнем.

Ако сте със суха кожа или пък не само, често кремът за лице може да бъде достатъчна основа за грим, но ако желаете основата да изпълнява определени функции като матиране на лицето, минимизиране на порите или създаване на сияен ефект, ето към какви продукти да се ориентирате:

Видове основи за грим:

Матиране и минимизиране на пори

Ако сте с мазна кожа и желаете гримът ви да бъде матиран за колкото се може по-дълго или пък имате разширени пори, които искате да прикриете е хубаво да използвате основа. Слагам тези два вида основи под една категория, тъй като и при двата вида основната съставка е силикон, който създава това гладко, матиращо усещане върху кожата. Ако разглеждате съставките на продуктите, той е изписан като „Dimethicone“ и в тези продукти обикновено е главна съставка в най-голямо съдържание.

Удължаване трайността на грима

Ако искате да направите гримът ви да издържа по-дълго бихте могли да ползвате фиксиращ спрей като основа, който да помогне за това. Ако не харесвате силиконовото усещане върху кожата на типичните основи за грим, които споменах по-горе, спрейовете са добър вариант, тъй като не съдържат силикон и не създават допълнителен слой върху кожата, който да се усеща тежко. Подходящ за всеки тип кожа.

Създаване на сияен ефект

Ако кожата ви е суха и дехидратирана или просто е изгубила блясъкът и свежестта си, използването на перлена основа за грим под или смесена с фон дьо тена може да промени това и да създаде нежен сияен ефект. Този тип продукт често е лек и хидратиращ като консистенция с фин блясък, който е едва доловим от окото, но просто излъчва сияние. Може да бъде и с по-бронзов оттенък за създаването на бронзов загар или пък просто в цвят сходен до този на кожата. Можете да смесите и течен хайлайтър с мъничко от кремът ви за лице за да получите сходен ефект. Пример – L’oreal Lumi Magique​

Коригиращи

Цветните основи за грим имат за цел да неутрализират различните тонове в кожата.

Зелено-оцветените коригират червенината в кожата – подходящи са ако имате акне или розацея.
Светло-розово неутрализира сива, уморена кожа и тъмни кръгове на светла кожа.Светло-жълто неутрализира лилавото – може да са вени, тъмни кръгове с лилави нотки.

Прасковеното неутрализира синьо – тъмни кръгове със сини нотки.

Лилавото неутрализира жълто – уморена кожа (с тен или мургава).

Споделете ползвате ли основа за грим или не считате тази стъпка за необходимост.

Ели

За този външен вид препоръчваме

  • Lumi Magique

  • True Match Foundation

    Поръчайте веднага
  • Infallible Matte 24H by Loreal Paris

    Поръчайте веднага

Свързани теми: Елица Димитрова, Elitsa Dimitrova, Makeupbuthow

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Романтична визия за Св. Валентин by @makeupbuthow

Днес е празникът на любовта, и ви представям една идея за романтичен опушен грим, с който да грабнете вниманието на половинката си...