Кратка история на очната линия

Козметичните продукти са тези, които най-лесно могат да променят изражението и излъчването ни. Само една лека чертичка или някой нов цвят са способни да дадат изцяло нова дефиниця на лицето ни и от древни времена хората са опитвали да покорят ритуалите на красотата.
Един от продуктите с най-много история от бюти несесера ти е именно очната линия, която вдъхновява тези редове. Тя се появява за първи път в древен Египет и Месопотамия – местата, които са направили това оръдие на красотата толкова популярно по целия свят.

Древен Египет


Преди цели 12 000 години,  очната линия била използвана от мъже и жени и показвала висок социален статус. Тя не само е използвана, за да придаде красив финал на очите, но и за да ги предпази от бръчки, които много лесно се образували в условията на живот тогава – слънцето, топлината и пустинния вятър са били истински противници на младостта. Освен това се смятало, че очната линия може да те предпази от лошите погледи на завистниците. В черната помада, която забърквали египтяните, те слагали и малко сол, за да могат чрез нея да избегнат нежелани бактериални инфекции на очите.  С популяеизирането на очната линия, тя започнала да бъде използвана и от по-нисшите класи, а когато Римската империя завладяла Египет очната линия вече била символ за египтяните, че са силно свързани със своята култура, религия и богове.
След падането на египетската империя използването на очна линия ставало все по-малко, докато гръцката и римската империя управлявали. Завръщането на продукта в Европа, като истински хит при жените, се случил след ренесанса.

20-те години на 20-и век​


През 20-те години на 20-и век, жените захвърлили викторианските дрехи и обърнали поглед към бляскавия Холивуд, музикалната, театрална и кино индустрия. Тогава бил и моментът, в който козметичните компании започнали да произвеждат нови гримове и да възраждат стари. През 1922 година, когато била отворена гробницата на фараона Тутанкамон, светът отново обърнал поглед към очната линия и тя бързо се превърнала най-модерният и желан бюти продукт.

И така до днес, когато очната линия е един от най-почитаните бюти продукти на нашето време и се предлага в безброй много варианти, форми и цветове. Чудим се как ли ще се промени тя след още 100-200 години… само времето ще покаже!

Повече за: История на спиралата

За този външен вид препоръчваме

  • Maybelline New York Master Precise

    Поръчайте веднага
  • Maybelline New York Sensational Liner

    Поръчайте веднага

Свързани теми: очна линия, очи, тенденция

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Коментари ( 0 )

Регистрирайте се, за да оставите коментар

Регистрирайте се

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Новият YSL парфюм: Какъв е вашият Y мъж?

Кой е този, така нареченият Х фактор, който прави мъжете неустоими? Умивка, жест, мнение или нещо съвсем различно? Какъв е твоят мъж мечта ...