Как да почистиш четките си за гримиране

През този период, когато прекарваме най-много време вкъщи, докато кожата ни си почива от ежедневното гримиране и получава допълнителна доза грижа, желателно е да си изградиш няколко полезни навика свързани с хигиената на пособията за гримиране, които досега вероятно си игнорирала. Спомняш ли си кога за последно почисти четките за грим?

Как да почистиш четките си за гримиране

Ежедневна употреба на четки за грим

Много от нас имат навика да започнат деня, нанасяйки коректор, фон дьо тен и други козметични продукти, при това не с пръсти, а с четка за грим или с бюти блендер. По-лесно и по-бързо е, и не рискуваш да изцапаш дрехите си за деня с останали под ноктите останки от грим. За тях обикновено не пестим, тъй като знаем колко си струва да се инвестира в качествени четки, които не драскат кожата и нанасят продукта равномерно.

Когато върнеш четките за грим на мястото им обаче, задаваш ли си въпроса колко важни са те за хигиената на лицето. Независимо от това дали редовно си правиш пилинг, дали хидратираш и почистваш кожата си, ако пропускаш почистването на четката за грим, всичкият ти труд се обезсмисля!

Защо почистването на четката за грим е толкова важно?

Четките за грим и особено четките за фон дьо тен, руж и сенки, задържат една част от продукта по косъмчетата си при всяка употреба. При всяка следваща употреба, това малко количество от продукта по тях се смесва с отделения от кожата себум, и така те стават отлична среда за развитието на бактерии.

Когато бактериите се намножат, а ти, нямаща представа за това, ги нанесеш на кожата на лицето си при следващата употреба на четката, тогава възникват проблемите с кожата на лицето, за които до сега не си имала обяснение. Тогава се появяват алергични реакции, зачервявания, лющене, черни точки и пъпки.

Как да почистиш четките си за гримиране

Ако сега се сещаш за ситуации, когато си нанасяла фон дьо тен или коректор на лицето си, за да прикриеш пъпки, вероятно и сама разбираш колко по-лошо става, когато ползваш мръсна четка за грим. По тази причина е изключително важно да поддържаш четките си за грим по правилния начин.

Много хора почистват четките си за грим по този начин

Много хора мият четките, като с едната ръка ги натискат към дланта на другата и на струя топла вода, докато не се измие мръсотията от тях, но по този начин рискуват четката им да се деформира или дръжката ѝ да падне.

Косъмчетата на четките са много чувствителни, и натискайки ги можеш да ги повредиш, а ако водата достигне до лепилото, което ги придържа към самата четка, то е доста вероятно дръжката да се отлепи и четката да стане неизползваема.

Как да почистиш четките си за гримиране

Как правилно да почистваме четките

За правилно почистване на мръсни и многократно ползвани четки за грим, ти трябват:

- съд (широка чаша ще свърши работа), в която да измиеш всичките си мръсни четки

- бебешки шампоан или шампоан на растителна основа

- топла вода

- кърпа

Сипи малко топла вода в съда и добави малко бебешки шампоан или на растителна основа (приблизително супена лъжица), сложи четките в него, като внимаваш да не ги натискаш, за да не се деформират косъмчетата им.

Остави ги в съда за около 20 минути, след което измий всяка четка поотделно на струя топла вода, като не я натискаш към дланта си, а само измиеш остатъците от мръсотията. След това с лек натиск внимателно изцеди водата. Остави четките да съхнат на кърпа, а по-големите от тях сложи така, че косъмчетата им да не са в контакт с нищо, като за целта можеш да ги оставиш на ръба на маса или шкаф, за да не се деформират.

Как да почистиш четките си за гримиране

Колко време се сушат четките след измиване?

По-големите четки за грим може да се сушат и цял ден, докато малките вероятно ще бъдат сухи след 3 – 4 часа. Ние ти предлагаме да го правиш поне веднъж седмично, но преди лягане, за да могат и едните и другите да се изсушат през нощта.

Чрез правилна поддръжка на пособията си за грим не само ще направиш услуга на кожата си, но и ще удължиш живота им. След като вече знаеш колко важно е това, надяваме се, че ще се превърне в част от седмичните ти ритуали, свързани с гримирането.

Какви грижи полагаш ти за пособията си за гримиране? Пиши ни в коментарите!

Прочети повече за: Как правилно се ползва бюти блендерът

За този външен вид препоръчваме

 • NYX Professional Makeup Pro Beauty

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Pro Dual Fiber Powder Brush

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Foundation Brush

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Total Control Drop Foundation Buf

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Born To Glow Neutral Tan Concealer

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Fit Me Blush 25 Pink

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Master Chrome

  Поръчайте веднага

Свързани теми: сенки за очи , пудра, контуриране , хайлайтър, коректор, лице, NYX, NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop, Maybelline New York, коректор, бюти блендерът, четките си за гримиране

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

8 коректора, които могат да заменят фон дьо тена

Въпреки че е предназначен основно като грим за торбички под очите, коректорът определено може да замени фон дьо тена, а сега ти представяме нашите осе...