История на пудрата – от Мария-Антоанета до наши дни

Гримът винаги е бил на почит от хората, които в древността са го използвали по ред причини – за да се предпазят от лошите сили, за да покажат високия си социален статус или просто, за да бъдат красиви.
Едно от основните им помощтни средства в гримирането е била пудрата. Да, този любим днес продукт е съществувал, откакто свят светува, както се казва. Историците твърдят, че пудрата е била използвана от мъже и жени още преди зараждането на египетската имеприя, мястото, което е родина на много от познатите и до ден днешен гримове.

Светлата кожа показвала висок социален статус

istoria na pudrata


По времето на Клеопатра пудрата набира особена популярност, но жената, която може би е отговорна за абсолютната известност на пудрата е Мария Антоанета. По времето  на Луи XV от огромно значение за хората, както за силния, така и за нежния пол, е било лицата им да са бели, защото именно светлата кожа показвала висота в социалните прослойки статус. Най-богатите и влиятелни хора, никога не си позволявали да се излагат прекомерно на слънце, за да не потъмнеее кожата им, защото тенът е бил отличителна черта на бедните. Точно, за да избелват лицата си всички са използвали пудрата и то в големи количество. Самата Мария-Антоанета не се разделяла с любимия си бюти продукт никога.

Пудра в различни цветове

istoria na pudrata

С популярността на пудрата, френските козметици започнали да разработват пудра в различни цветове, за да може тя да се използва и върху клепачите и скулите, за да им придава подчертан вид.

С годините пудрата става и неразделна част от грима на актрисите и певиците, което я прави все по-достъпна за средната класа, а навлизането и в домовете на обикновените жени превърща пудрата във фокус на всички козметични компании, които започват да се надпреварват да произвеждат различни и впечатляващи разработки на това бюти чудо.
И така до днес, когато пудрата има множество вариации и безброй цветови варианти. Колко е цветен и интересен житотът на гримовете, нали?

Повече за: Кратка история на очната линия

За този външен вид препоръчваме

  • Maybelline Fit Me Matte+Poreless Powder

    Поръчайте веднага

Свързани теми: грим , пудра

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Коментари ( 0 )

Регистрирайте се, за да оставите коментар

Регистрирайте се

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Мет Гала 2019 – най-странните грим визии от модния подиум

Тази година, темата на вечерта бе ексцентричност и участниците трябваше да интерпетират дързост и въображение без граници...