История на червилото през вековете

Обожавано от жените, безразборно осъждано, дори и заклеймявано – червилото има завладяваща история. В началото е било симовол на женската красота, по-късно бива пряко свързано с вещерството и накрая се превърща в безсмъртен символ на елегантност, съвършенство и лукс.

Червилата отдавна вече не са само декоративен козметичен продукт а в днешни дни се провеждат многобройни проучвания за ефекта на червилото. Докато козметичните марки се надпреварват в създването на иновативни продукти, с феномена на магическия инструмент за разкрасяване се занимават дори и статистически изследвания. Според някои от тях, една жена изяжда средно около два килограма червило през живота си, облизвайки устните, докато мъжът изяжда двойно повече червило от устните на половинките през живота си. Колкото и да звучат куриозно, тези факти без съмнение са крайно преувеличени, но това не променя факта че червилото остава най-обичаният козметичен продукт на всички времена.

Ето така е започнало всичко...

Istorija na červiloto prez vekovete

Червилото – съставки

Първите данни за използване на червило датират от епохата на шумерите, 2500 г. пр. Хр, като е било изработвано от разнобойни венчелистчета за разкрасяване на устните на царицата.

В древен Египет, дамите слагали върху устните си смес от оранжева глина, восък и екстракти от различни растения. Клеопатра е била голяма почитателка на яркочервените устни, за което стривала някои видове бръмбари, мравки и рибени кости и си осигурявала ефект на гланц за устни.

Жените в Древна Гърция редовно ползвали това козметично средство, и не се разделяли от него дори ги погребвали с любимото им червило.

В Рим, втората съпруга на Нерон е полагала изключителни грижи за външния си вид и се възползвала от специално обучени роби които я гримирали, а за устните използвала смес от фикус и червено вино.

За традиционните японски съпруги от високия клас било задължително да носят тъмни червила, получени от катран и пчелен восък.

В някои държави пък си правили червило от смачкани на каша бубулечки.

Istorija na červiloto prez vekovete

Вещерство, невъздържаност и разврат

През Средневековието католическата църква забранява червилото а жените които не спазвали забраната били обявявани за вещици и жестоко наказвани.

По време на управление на Елизабет Първа, червилото и гримът станали отново популярни и по това време се появява първият продукт приличащ на молив за устни. Кралицата въвела модата на тебеширено-белите лица съчетани с кърваво червено червило, за което смятали че защитава от болести. Дори и в момента когато умира, тя с немощна ръка за последно слага червило на устните си.  

Педесет години по-късно, църквата отново осъжда използването на грим. По това време, парламентът приема закон, според който всеки мъж има право да се разведе със супругата си ако открие че не е толкова красива колкото преди сватбата. В случай че намери доказателства за това, жената била обявявана за вещица и смятана за неморална, тъй като червилото било символ на разбрата.

Istorija na červiloto prez vekovete

От гилотина до борба за равенство на жените

През 19 век е било прието мъжете да разкрасяват устните си, докато по времето на Френската революция жените носещи червило били отвеждани на гилотина. Червилото било знак за съчувствие на потисническата аристокрация.

Докато във Великобритания кралицата Виктория почита естествената красота и обявява носенето на червило за вулгарно, френската актриса Сара Бернар била една от първите страстни почитателки на червеното червило и го слагала дори и на публични места. В САЩ, привърженичките на равенството на жените носели червило като символ на тяхната борба.

Istorija na červiloto prez vekovete

Червилото като задължителен аксесоар

През 1915 година за първи път се пуска в продажба червило с форма и опаковка, които днес се срещат. Морис Леви разработва метален контейнер – опаковка за червило, а през 1952 година Хейзъл Бишоп прави революция и създава първото дълотрайно червило, предшественик на сегашните матови червила.

След Втората световна война червилото става задължителен аксеосар за всички жени. Някои компании въвеждат кодекс според който работничките са длъжни да разкрасяват устните си, а сред най-типичните примери са световноизвестните авиокомпании.

Голяма роля в популярността на червилото имат известните актриси като Марлене Дитрих, Грета Гарбо, Джоан Крафорд, Елизабет Тейлър, Мерилин Монро...Те превръщат червеното червило в символ на изтънченост и лукс.

Istorija na červiloto prez vekovete

Цветът на силата и мощността

Освен червеното червило, с хипарското движение стават популярни и червилата в оранжеви, лилави, зелени, сини нюанси.

През шестдесетте години се провежда тн “война на червилата“ когато водещите козметични къщи се надпреварват в представянето на нови, уникални формули които да завладеят пазара.

В днешни дни червените матови червила са символ на смелост и сила. Носят ги жени с високо самочувствие, самоувереност и непреходна красота. Пример за това сред знаменитостите са Анджелина Джоли, Риана, Скарлет Йохансон, Ема Стоун, Мадона, Гвен Стафани, Адел, Никол Кидмън, Кети Пери...Устните са сочни както никога преди, а пигментите наситени и дълготрайни.

Istorija na červiloto prez vekovete

Интересни факти за червилото

1. Според изследванията, ако червилото е розово то може да привлече вниманието на мъжете за 7,3 секунди,  а ако устните са без червило вниманието се задържа за 2,2 секунди

2. Устните обагрени в алено визуално подмладяват нежния пол. Веднъж откриеш ли подходящия за теб нюанс, той остава за цял живот.

3. В САЩ жените харчат около 1.780 долара през живота си за червило.

Прочети повече за: Гланц за устни – голямото завръщане през 2019!

За този външен вид препоръчваме

 • Maybelline New York SuperStay Matte Ink Un-Nude Ruler

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Isabel Marant Smile Palais Royal Field

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Suede Matte Lipstick - Lolita

  Поръчайте веднага
 • L'Oreal Paris Infaillible Lip Paint Matte 204 Red Actua

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Liquid Suede 03

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Sensational Intense Pink

  Поръчайте веднага
 • NYX Professional Makeup Full Throttle Lipstick

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Color Riche Shine Only In Paris

  Поръчайте веднага

Свързани теми: грим , червено червило , червило, руж , устни

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Летен грим: Грим без грим визията, в която ще се влюбиш това лято

Летният грим трябва да е различен, свеж и семпъл, а контурирането, многото пластове и техники за матиране оставяме за някои по-студени дни. С други ду...