История на лака за нокти

Съвременния ритуал за оцветяване на ноктите води началото си от миналото и то много отдавна. Всъщност, всичко започва в Китай, където още през 3000 г.п.н.е. китайците оцветявали ноктите си с естествени багрила. Членовете на кралската династия поддържали ноктите си дълги, с което показвали високо обществено положение. Оцветителите са били смес от белтъци, восък и бои от зеленчуци а най-често оцветявали ноктите в златно и сребърно.

В Древен Египет интензивността на лака показвала класово различие. Неутралните нюанси са били предназначени за представители на нисшата класа, докато червеният цвят се е считал за символ на кралската власт. Египтяните използвали къна за да получат червена смес за разкрасяване на ноктите.

Първият салон за маникюр

 

A post shared by essie (@essie) on


В продължение на векове поддържането на ноктите и оцветяването им продължават да се развиват и променят, а пръвият салон за маникюр е открит през 1870 г., и то къде другаде освен в Париж! Няколко години по-късно, Ню Йорк получава своето маникюр царство, когато на Менхетън е открит салон за красота.

Нокти вдъхновени от автомобили

През 20-те години на миналия век, когато автомобилната индустрия процъфтява, вдъхновени от акрилните авто бои гримьорите започват да използват боите и върху ноктите си. Оцветяват ноктите с различни нюанси и цветове, което вдъхновява млади хора които жадуват за нови неща. Няколко години след това е бил произведен първия лак за нокти, в нюколко различни нюанса. Лакът можел да се закупи в магазините дори и по време на Голямата депресия.

Холивуд и червените нокти

 

A post shared by essie (@essie) on


Разкошните червени нокти достигат върха на славата си по време на цветните филми в Холивуд. По това време всички звезди носят червен лак, а една от почитателките на червения маникюр е и Рита Хейворт. От тогава насам маникюрът с червен цвят остава модна класика.

Няколко любопитни факта

- Създателят на изкуствените нокти е зъболекар, който използва зъболекарски материали и консумативи

- Популярният френски маникюр се развива през седемдесетте години на миналия век

- Гръндж и рок културата затвърждават тенденцията на черния маникюр, както при жените така и при мъжете.

Повече за: Кралската сватба и лакът, който смая света

Свързани теми: нокти, маникюр , essie

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Коментари ( 0 )

Регистрирайте се, за да оставите коментар

Регистрирайте се

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Лак за нокти според цвета на кожата

Как да избереш лак за нокти според цвета на кожата, тъй като тя влияе на начина на който излгеждат ноктите ти...