История на лака за нокти

Съвременния ритуал за оцветяване на ноктите води началото си от миналото и то много отдавна. Всъщност, всичко започва в Китай, където още през 3000 г.п.н.е. китайците оцветявали ноктите си с естествени багрила. Членовете на кралската династия поддържали ноктите си дълги, с което показвали високо обществено положение. Оцветителите са били смес от белтъци, восък и бои от зеленчуци а най-често оцветявали ноктите в златно и сребърно.

В Древен Египет интензивността на лака показвала класово различие. Неутралните нюанси са били предназначени за представители на нисшата класа, докато червеният цвят се е считал за символ на кралската власт. Египтяните използвали къна за да получат червена смес за разкрасяване на ноктите.

Първият салон за маникюр

 

A post shared by essie (@essie) on


В продължение на векове поддържането на ноктите и оцветяването им продължават да се развиват и променят, а пръвият салон за маникюр е открит през 1870 г., и то къде другаде освен в Париж! Няколко години по-късно, Ню Йорк получава своето маникюр царство, когато на Менхетън е открит салон за красота.

Нокти вдъхновени от автомобили

През 20-те години на миналия век, когато автомобилната индустрия процъфтява, вдъхновени от акрилните авто бои гримьорите започват да използват боите и върху ноктите си. Оцветяват ноктите с различни нюанси и цветове, което вдъхновява млади хора които жадуват за нови неща. Няколко години след това е бил произведен първия лак за нокти, в нюколко различни нюанса. Лакът можел да се закупи в магазините дори и по време на Голямата депресия.

Холивуд и червените нокти

 

A post shared by essie (@essie) on


Разкошните червени нокти достигат върха на славата си по време на цветните филми в Холивуд. По това време всички звезди носят червен лак, а една от почитателките на червения маникюр е и Рита Хейворт. От тогава насам маникюрът с червен цвят остава модна класика.

Няколко любопитни факта

- Създателят на изкуствените нокти е зъболекар, който използва зъболекарски материали и консумативи

- Популярният френски маникюр се развива през седемдесетте години на миналия век

- Гръндж и рок културата затвърждават тенденцията на черния маникюр, както при жените така и при мъжете.

Повече за: Кралската сватба и лакът, който смая света

Свързани теми: нокти, маникюр , essie

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Да заредим козметичната си чанта за море

Море в края на лятото е една прекрасна идея...