4 причини да избягвате ноктопластиката

В днешни дни ежедневието ни е толкова забързано че едва ли намираме време за себе си, за лакиране, пилене, сушене и различни корекции на ноктите и все по-често посещаваме професионални салони за маникюр. В тях можем да получим каквото си посикам – дълги или къси нокти, нокти на райета, френски маникюр, нокти балеринка, шарени, с рисунки или нокти с циркони. И то аламинут! Изграждането на нокти с гел или акрил днес масово се използва и се превърна в любима техника на заетите жени, защото издържа няколко седмици и не изисква специална грижа. Маникюрът е безупречен а ръцете красиви и добре поддържани. Но, дали наистина всичко е толкова идеално? Май че не...

1. Аларма за здравето

Поставянето на гел или акрил върху ноктите и излагането им под УВ лъчи на две до три седмици определено не влияе положително на тях. Освен че уврежда нокътната плочка, ноктопластиката влияе изключително негативно и на кожата. Неоспорима истина е, че ноктите ти ще изглеждат прекрасни но питала ли си се някога какво се случва с тях, когато са покрити с гел или акрил за дълго време.

4 pričini da izbjagvate noktoplastikata

Факт е че ноктите остават покрити за по-продължително време, което скрива реалното им състояние.  Процедурата може да благоприятства появата на инфекции, алергийни реакции и  гъбички по ноктите, за които не подозираме докато не дойде време за премахване на гел. Поради това, тахниката за поставяне на гел се препоръчва само в специални поводи, задължително с прилагане на крем с висок фактор на слънцезащита.

2. Вредни химически съставки

Честото прилагане на тази процедура први ноктите крехки и чупливи. Ноктите изтъняат с времето и започват да се цепят, а нерядко се появява болка или подпухване, докато лакът се пече под УВ лампата. Също така, гелът задушава ноктите и може да причини промяна в цвета и формата на нокътната плочка.

Пълен абсурд е че тази техника е представена като щадяща и грижеща се за ноктите а всъщност резултатите са изцяло обратни. Професионалистите преудпреждават за съдържанието на вредни химически съставки, които могат да се абосрбират от тялото през дихателната система, и освен че увреждат ноктите те се натрупват в човешкия организъм.

4 pričini da izbjagvate noktoplastikata

3. Гъбички, инфекции, бактерии

Покрити с гел, ноктите са благоприятна среда за развитие на гъбички и бактерии, дори и поява на екзема. Преди прилагане на гел, ноктите се пилат  а това води до изтъняване и разслояване на нокътя. Проникването на гъбични бактерии и улеснено а лекуването е възможно само след премахване на гела от ноктите.

В салоните не се използват пили за еднократна употреба и затова задължително трябва да се увериш че преди да започнеш е неправена необходимата дезинфекция на всички инструменти.

4. Рискове от УВ лампите

За изсъхване на гела се използват УВ лампи, които излъчват УВ лъчи с цел изпичане гела и гел лака. Тази стъпка от процедурата се счита за най-вредна защото Ув лъчите причиняват сериозни увреждания по кожата на ръцете и ускоряват стареенето и, предизвикват появата на петна, контактен дерматит и алергии.

4 pričini da izbjagvate noktoplastikata

Според някои изследвания системното излагане на ултравиолетови лъчи е основният източник на рак на кожата, докато някои отричат връзката между заболяването и процедурата, и твърдят че за развитие на болестта би било необходимо провеждане на 250 процедури седмично.

Ако се върнем отново на началото и сред плюсовете на ноктопластиката сложим пестене на време, а всички рискове които тя носи в минуси – всичко е ясно. По-добре отиди до магазина за да избереш някой от класическите лакове за нокти в пъстри и весели нюанси, тъй като те определено ще властват този сезон. Играй на сигурно!  

Прочети повече за: Пролетен маникюр - negative-space нокти

За този външен вид препоръчваме

 • L'Oréal Paris Color Rich 228

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Show Downtown Red

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Color Rich 770

  Поръчайте веднага
 • Maybellne New York Color Show Latte

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Color Rich Caffe De Nuit

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Show City Smoke

  Поръчайте веднага
 • L'Oréal Paris Color Rich Nail Jardin Des Roses

  Поръчайте веднага
 • Maybelline New York Color Show 77

  Поръчайте веднага

Свързани теми: нокти, маникюр , лак за нокти, Loreal Paris, Maybelline New York

Регистрирайте се / Влезте

Makeup recommends

Топ 5 варианта за зимен маникюр

Какви са твоите асоциации за този студен, но красив сезон? Предлагаме актуални нюанси за лакове и съветваме как трябва да изглеждат ноктите ти през зи...